Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Protesty proti uväzneniu rapera si vyžiadali zásah španielskej polície

Na snímke demonštrant hádže kameň do policajtov počas protestu za prepustenie rapera Pabla Haséla v Barcelone v noci 18. februára 2021. Foto: TASR/AP

Demonštranti v metropole Katalánska neskôr podpálili zátarasy v okolí hlavnej dopravnej tepny a do príslušníkov polície hádzali kamene, fľaše a ďalšie predmety.

Barcelona 19. februára (TASR) - Vo viacerých španielskych mestách sa vo štvrtok konali protesty za prepustenie rapera Pabla Haséla, počas ktorých došlo k násilnostiam a zrážkam s políciou. Informovala o tom agentúra AP.

Protesty, ktoré sa konali už tretiu noc po sebe, mali zo začiatku pokojný priebeh. Stovky ľudí v Barcelone podľa AP spievali piesne a žiadali oslobodenie rapera Haséla odsúdeného za urážku monarchie.

Demonštranti v metropole Katalánska neskôr podpálili zátarasy v okolí hlavnej dopravnej tepny a do príslušníkov polície hádzali kamene, fľaše a ďalšie predmety. Polícia v meste Valencia na juhu krajiny na rozohnanie demonštrantov použila obušky a zatkla najmenej osem osôb.

Španielske úrady od začiatku protestov zatkli takmer 80 osôb a viac ako 100 ľudí utrpelo zranenia, píše AFP.

Španielska radikálna ľavicová aliancia Spoločne môžeme (Unidas Podemos) vo štvrtok španielske ministerstvo spravodlivosti požiadala, aby udelilo milosť Hasélovi a ďalšiemu raperovi Valtonycovi, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo. Valtonyc - vlastným menom Josep Miguel Arenas - sa v súčasnosti nachádza v Belgicku.

Udelenie milosti si podľa AFP vyžaduje súhlas španielskej vlády. Vládnu koalíciu v súčasnosti tvorí Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) spolu so Spoločne môžeme.

Hasél sa v pondelok spolu s asi 50 svojimi stúpencami zabarikádoval v budove rektorátu univerzity v meste Lleida. Išlo o posledný spevákov pokus vyhnúť sa nástupu na deväťmesačný trest, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Patovú situáciu na univerzite ukončili po približne 24 hodinách príslušníci poriadkovej polície. Rapera zatkli a desiatky študentov, ktorí sa tomu snažili zabrániť, vyviedli z budovy univerzity.

Hasél, známy radikálnymi textami svojich piesní, tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu udelili preto, že v jednej z piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.

Španielsky premiér odsúdil násilné protesty proti zatknutiu rapera



Španielsky socialistický premiér Pedro Sánchez v piatok vyhlásil, že jeho vláda sa "postaví proti všetkým formám násilia". Reagoval tak na protesty proti zatknutiu rapera Pabla Haséla, ktoré v Španielsku prebiehajú od utorka.

"Demokracia nikdy neospravedlňuje násilie," povedal Sánchez podľa agentúry AFP na margo protestov, počas ktorých prišlo v mnohých mestách k potýčkam medzi ich účastníkmi a políciou.

Jeho koaličný partner, radikálna ľavicová aliancia Unidas Podemos (Spoločne môžeme), však protesty verejne podporila. Vo štvrtok požiadala ministerstvo spravodlivosti, aby udelilo milosť Hasélovi a ďalšiemu raperovi Valtonycovi, píše na svojej webovej stránke denník El Mundo. Valtonyc, vlastným menom Josep Miguel Arenas, sa v súčasnosti nachádza v Belgicku.

Udelenie milosti si vyžaduje súhlas španielskej vlády, ktorú vedie premiérova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE).

Španielska konzervatívna opozícia Sáncheza kritizovala za to, že násilné protesty verejne neodsúdil a vyzvala ho, aby ukončil spoluprácu so svojím ľavicovým koaličným partnerom.

Protesty vypukli vo viacerých španielskych mestách v utorok večer po tom, čo polícia zadržala 32-ročného Haséla, ktorý sa deň predtým zabarikádoval spolu s asi 50 svojimi stúpencami v budove rektorátu univerzity v katalánskom meste Lleida. Išlo o posledný hudobníkov pokus vyhnúť sa nástupu na deväťmesačný trest, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Policajti odvtedy zatkli okolo sto demonštrantov. Zranenia utrpeli desiatky vrátane policajtov a mladej ženy, ktorá v utorok večer na proteste v Barcelone po zásahu penovým projektilom prišla o oko.

Protesty začali v Katalánsku, odkiaľ hudobník pochádza, avšak demonštranti sa na jeho podporu zhromaždili aj v iných španielskych mestách - napríklad v Madride, kde je ďalší protest naplánovaný aj na sobotu. Odbory katalánskych študentov vyzvali na štrajk a v piatok plánujú organizovať ďalšie protesty.

Hasél, známy radikálnymi textami svojich piesní, tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu udelili preto, že v jednej z piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.