Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí protestovali v Španielsku proti zatknutiu rapera

Tisíce ľudí sa zišli na proteste proti zatknutiu španielskeho rapere Pabla Haséla v Barcelone, 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

V centre Barcelony podľa odhadov zhruba 2000 demonštrantov okrem iného zapaľovalo smetné koše, stavalo na uliciach barikády a hádzalo na policajtov rôzne predmety.

Madrid 17. februára (TASR) - Tisíce ľudí v celom Španielsku protestovali v reakcii na utorkové zatknutie rapera Pabla Haséla, odsúdeného za urážku monarchie, ktorý odmietol nastúpiť na výkon trestu a zabarikádoval sa na katalánskej univerzite. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Počas protestov v utorok večer došlo k potýčkam medzi policajtmi a demonštrantami okrem iných miest aj v Barcelone, Valencii, Palme de Mallorca či Girone.

V centre Barcelony podľa odhadov zhruba 2000 demonštrantov okrem iného zapaľovalo smetné koše, stavalo na uliciach barikády a hádzalo na policajtov rôzne predmety. Skandovali tiež protivládne heslá či heslá vyzývajúce na Háselovo prepustenie. Podľa denníka La Vanguardia si jeden z demonštrantov počas protestov vážne zranil oko.
Na snímke demonštranti na proteste proti zatknutiu španielskeho rapere Pabla Haséla v Barcelone, 16. februára 2021.
Foto: TASR/AP

Raper sa spolu s asi 50 svojimi stúpencami zabarikádoval v pondelok v budove rektorátu univerzity v meste Lleila. Išlo o posledný pokus 32-ročného speváka vyhnúť sa nástupu na výkon deväťmesačného trestu, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Patovú situáciu na univerzite po približne 24 hodinách ukončili príslušníci poriadkovej polície. Rapera zatkli a desiatky študentov, ktorí sa tomu snažili zabrániť, vyviedli z budovy univerzity.

Hasél, známy radikálnymi textami svojich piesní, tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu bol udelený preto, že v jednej zo svojich piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.