Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V kauze nehody rýchlovlaku zostal jediným podozrivým rušňovodič

Na snímke z 24. júla 2013 rušňovodič vlaku Francisco José Garzón Amo Foto: TASR/AP

Vykoľajenie rýchlovlaku pri španielskom meste Santiago de Compostela si vyžiadalo v júli tohto roka život 79 cestujúcich.

Madrid 5. novembra (TASR) - Španielske súdy zrušili vyšetrovanie 22 pracovníkov železníc ohľadom podozrenia zo spoluviny na vykoľajení rýchlovlaku pri meste Santiago de Compostela, pri ktorom v júli zahynulo 79 cestujúcich. Jedinou osobou, ktorá čelí možnému trestnému stíhaniu, tak zostáva rušňovodič, informovala dnes agentúra AP.

Podľa oficiálneho stanoviska oblastného súdu v Santiagu de Compostela nič nenasvedčuje tomu, že by mali byť pracovníci podozriví zo spôsobenia tragickej dopravnej nehody, ktorá sa odohrala 24. júla. Vyšetrovaní zamestnanci, vrátane troch bývalých riaditeľov a bezpečnostných manažérov, sú zo železničnej spoločnosti Adif.

Rušňovodič Francisco José Garzón (52) sa už hneď na začiatku priznal, že v čase nehody viedol vlak príliš rýchlo. Orgány činné v trestnom konaní ho predbežne obvinili vo viacerých bodoch zo zanedbania bezpečnostných pravidiel s následkom zabitia. Ministerstvo vnútra vylúčilo, že by išlo o teroristický útok alebo sabotáž.