Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko sa pripravuje na turistov, obáva sa však straty Britov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielsko, druhá najnavštevovanejšia turistická destinácia na svete po Francúzsku očakáva, že tento rok privíta 45 miliónov zahraničných turistov.

Torremolinos 5. júna (TASR) - Pláž v Torremolinos v Andalúzii, na tzv. slnečnom pobreží Španielska, je takmer prázdna. Ale dovolenkový rezort neďaleko Malagy dúfa, že toto leto bude rušnejšie ako vlaňajšie a pripravuje sa na návrat k "normálu“.

Španielsko v pondelok (7. 6.) znovu otvorí svoje hranice pre cestujúcich, ktorí boli očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Podniky na promenáde v Torremolinos sa preto znovu otvárajú a pripravujú sa na sezónu.

„Už badať určité oživenie zo strany domácich klientov,“ uviedol Orlando Pérez, asistent manažéra hotela Melia Costa del Sol, ktorý v utorok po deviatich mesiacoch otvoril svoje brány.

Rezervácie pribúdajú a hotel s 540 izbami bude na budúci týždeň obsadený na 35 %. To má však ďaleko k 90-percentnej obsadenosti počas leta 2019 pred pandémiou. Ale Pérez, rovnako ako ostatní španielski hotelieri, predpokladá, že tieto čísla budú stúpať vďaka pokroku pri očkovaní na kľúčových trhoch a uvoľňovaniu cestovných obmedzení.

Skutočnosť, že od 1. júla bude v Európskej únii (EÚ) zavedený tzv. zelený alebo COVID pas, ešte zvyšuje optimizmus hotelierov.

Španielsko, druhá najnavštevovanejšia turistická destinácia na svete po Francúzsku očakáva, že tento rok privíta 45 miliónov zahraničných turistov. To bude viac ako dvojnásobok oproti 19 miliónom návštevníkov v roku 2020, keď pandémia tvrdo zasiahla globálny turistický sektor, ale stále oveľa menej ako 83,5 milióna turistov v roku 2019.

Okrem toho, jeden dôvod na obavy stále pretrváva. Turisti z Británie, ktorí bežne tvoria tretinu návštevníkov Torremolinos, majú stále nariadenú karanténu po návrate zo Španielska a musia absolvovať PCR testy, čo mnohých z nich odradí.

„V prípade niektorých hotelov predstavuje britský trh 70 % všetkých zahraničných turistov,“ uviedol Javier Hernández, viceprezident Združenia hotelových podnikateľov na pobreží Costa del Sol.

Londýn vo štvrtok (3. 6.) v aktualizovanom zozname tzv. zelených, teda bezpečných krajín pre cestovanie, Španielsko opäť vynechal. K ďalšej revízii zoznamu dôjde približne o tri týždne.

Madrid dúfal, že aspoň Baleárske a Kanárske ostrovy sa dostanú na zelený zoznam vzhľadom na nízku mieru nákazy na oboch súostroviach, ale ani v ich prípade Británia neurobila výnimku. Štátny tajomník ministerstva pre cestovný ruch Fernando Valdés upozornil, že pre Britániu bude ťažké hodnotiť Španielsko podľa jednotlivých regiónov. Ak by k tomu Londýn pristúpil, musel by rovnako postupovať aj v prípade iných krajín, a to by bolo náročné.

Bez britského trhu je úspech letnej turistickej sezóny v Španielsku ohrozený a s ním aj zotavenie jeho hospodárstva z krízy spôsobenej pandémiou.

Španielsky turistický priemysel sa do veľkej miery spolieha na milióny britských návštevníkov. V roku 2019, pred pandémiou, evidovalo Španielsko viac ako 18 miliónov turistov zo Spojeného kráľovstva.

Ďalším veľkým trhom pre španielsky cestovný ruch je Nemecko. V roku 2019 tvorili turisti z Británie a Nemecka viac ako jednu tretinu všetkých návštevníkov Španielska, a mali tak veľký podiel na turistických výdavkoch.

Zhruba polovicu príjmov vygeneruje pritom španielsky cestovný ruch v hlavnej letnej sezóne, v období od júna do septembra.

José Luis Zoreda, podpredseda lobistickej skupiny v oblasti cestovného ruchu - Exceltur dúfa, že britská vláda nakoniec zaradí Španielsko na zelený zoznam. Varoval, že ak sa to nestane, následky môžu byť katastrofické: „Máj a jún bez britských návštevníkov, by mohol v porovnaní s číslami z roku 2019 znamenať stratu takmer 3 miliárd eur, v čom ešte nie sú zarátané mesiace júl a august. Ak sa nedostaneme na zelený zozname, sezóna bude stratená,“ dodal.