Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sánchez neuspel s prvým pokusom získať dôveru parlamentu

Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Španielsko je v politickej patovej situácii bez riadnej vlády po väčšinu uplynulého roka po dvoch bezvýsledných voľbách z apríla a novembra.

Madrid 5. januára (TASR) - Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez neuspel v nedeľu v prvom hlasovaní o dôvere v parlamente, keď jeho opätovné vymenovanie za predsedu vlády podľa očakávaní nepodporila nadpolovičná väčšina 176 poslancov. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Za lídra španielskych socialistov hlasovalo 166 poslancov, proti ich bolo 165, 18 sa zdržali hlasovania a jeden sa na zasadnutí nezúčastnil pre chorobu. Druhé hlasovanie, v ktorom bude Sánchez potrebovať jednoduchú väčšinu - viac hlasov za než proti -, sa uskutoční v utorok.

V druhom hlasovaní by Sánchez mohol uspieť po tom, ako sa dohodol s najväčšou katalánskou separatistickou stranou Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ako aj ďalšími menšími stranami na tom, že ich poslanci sa hlasovania zdržia.

Napriek tomu vyzerajú čísla veľmi tesne - podľa najnovšieho sčítania by mal Sánchez v utorok dosiahnuť väčšinu len dvoch hlasov, píše AFP.

Španielsko je v politickej patovej situácii bez riadnej vlády po väčšinu uplynulého roka po dvoch bezvýsledných voľbách z apríla a novembra.

Sánchezova sociálnodemokraticky orientovaná Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) síce v opakovaných voľbách 10. novembra zvíťazila, jej zastúpenie v dolnej komore parlamentu sa však oslabilo na 120 kresiel - o tri menej než získala v apríli.

Po aprílových voľbách sa Sánchezovi vládu vytvoriť nepodarilo, najnovšie však dosiahol koaličnú dohodu s radikálnou ľavicovou alianciou Unidas Podemos (Spoločne môžeme). Túto sobotu Sánchez predstavil poslancom vládny program, v ktorom sľúbil zvýšenie najnižších miezd a zvýšenie daní pre ľudí s najvyššími príjmami a pre veľké podniky.

Ak parlament Sánchezovi vysloví dôveru, jeho vláda bude prvým koaličným kabinetom v Španielsku od návratu k demokracii po smrti diktátora Francisca Franca v roku 1975.