Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko si 16. júla slávnostne uctí obete pandémie COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hranice Španielska boli uzavreté 14. marca po vyhlásení núdzového stavu, ktorý bol zavedený v snahe spomaliť šírenie novej epidémie.

Madrid 17. júna (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. bude viesť spomienkovú slávnosť venovanú vyše 27.000 obetiam pandémie COVID-19 a zdravotníckym pracovníkom. Na podujatí, ktoré sa uskutoční 16. júla, sa zúčastnia aj viacerí poprední predstavitelia Európskej únie.

Oznámil to v stredu španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a Reuters.

Španielsko sa spamätáva z trojmesačného obmedzenia pohybu obyvateľstva (tzv. lockdownu), pričom bolo celosvetovo jednou z najťažšie zasiahnutých krajín epidemickým ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový druh koronavírusu.

Sánchez v parlamente ďalej vyhlásil, že ceremónia vzdá hold "27.000 krajanom, ktorí prišli o život", ako aj štátnym zamestnancom, ktorí stáli v prednom rade počas boja proti pandémii. Miesto konania slávnosti však premiér nekonkretizoval.

Medzi pozvanými hosťami figurujú predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, šéf diplomacie EÚ Josep Borrell či generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom.

Na vrchole pandémie koncom marca a začiatkom apríla v Španielsku denne zomieralo na COVID-19 takmer 1000 ľudí a nemocnice boli preťažené. Celkovo sa novým druhom koronavírusu nakazilo viac než 244.000 Španielov.

Španielske úrady už v máji nariadili bezprecedentný desaťdňový oficiálny smútok za obeťami pandémie; zástavy boli na štátnych budovách spustené na pol žrde a členovia vlády i panovník, ako aj posádky vojnových lodí podržali za obete minútu ticha.

Hranice Španielska boli uzavreté 14. marca po vyhlásení núdzového stavu, ktorý bol zavedený v snahe spomaliť šírenie novej epidémie. Núdzový stav sa skončí 21. júna, čo znamená, že občania budú môcť opäť voľne cestovať po celom území kráľovstva.