Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko si pripomenulo obete pandémie

Pár s ochranným rúškom a štítom sa drží za ruky počas prechádzky v Barcelone v stredu 13. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Kráľ Filip VI. v prejave pochválil obyvateľov za zodpovedné správanie.

Madrid 16. júla (TASR) - Španielsko si vo štvrtok oficiálnou ceremóniou uctilo obete koronavírusovej pandémie. Na podujatí sa zúčastnili kráľ Filip VI. s kráľovnou Letiziou, členovia vlády, predstavitelia Európskej únie, Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) aj príbuzní obetí, píše agentúra AP.

Ceremónia prebehla v kráľovskom paláci v Madride. Všetci hostia mali na tvárach rúška a sedeli v bezpečných odstupoch od seba. Ľudia mohli spomienkovú ceremóniu sledovať naživo v televízii aj na internete.

Zúčastnili sa na nej zástupcovia všetkých relevantných politických strán s výnimkou krajne pravicovej strany Vox, ktorej predseda podujatie označil za "propagandu".

Okrem známych predstaviteľov vystúpil s prejavom Hernando Calleja, brat známeho novinára José Maríu Calleju, ktorý pripomenul: "Aby sme nezabudli, že koronavírus bol a naďalej je chladnokrvným a krutým katom."

Zdravotná sestra Aroa Lópezová z nemocnice v Barcelone sa na pódium postavila v mene všetkých zdravotníckych pracovníkov, z ktorých sa koronavírusom nakazilo najmenej 52.000. Spomenula takisto všetkých pracovníkov, vďaka ktorým mohla spoločnosť naďalej fungovať.

Lópezová politikov vyzvala, aby chránili zdravotnícky systém.

Kráľ Filip VI. v prejave pochválil obyvateľov za zodpovedné správanie.

"Máme morálnu povinnosť zapamätať si a rešpektovať dôstojnosť zosnulých a občiansku povinnosť podporovať tie najlepšie hodnoty našej spoločnosti," povedal.

Na konci spomienky si účastníci pripomenuli obete minútou ticha.

Španielsko oficiálne potvrdilo 28.413 obetí koronavírusovej pandémie.