Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielskom otriasa škandál, ktorý smeruje k premiérovej strane

V podkladoch, ktorými disponuje El País, sa meno súčasného predsedu španielskej vlády objavuje po prvý raz v roku 1997.

Madrid 31. januára (TASR) - Podozrenia o údajne nelegálnych finančných prostriedkoch v španielskej vládnucej Ľudovej strane (PP) premiéra Mariana Rajoya, ktoré zverejnil mienkotvorný denník El País, otriasajú politickou scénou v Madride.

Strana obsah materiálu, opierajúceho sa o rukopisné záznamy, podľa ktorého sa v rokoch 1990-2009 vyplácali predstaviteľom ľudovcov oficiálne nepriznané sumy, dementovala a avizovala právne kroky.

Samotný Rajoy sa zatiaľ k tvrdeniam denníka nevyjadril. Na sobotu však zvolal mimoriadne zasadanie predsedníctva PP.

Generálna tajomníčka PP María Dolores de Cospedalová zdôraznila, že v strane nejestvujú žiadne čierne fondy. Dodala, že strana sa pri narábaní s financiami vždy striktne držala zákonov.

Podľa denníka El País dostávali takmer všetci členovia vedenia strany v spomínanom období popri riadnych príjmoch od strany pravidelne príjmy navyše. Niekdajší pokladník PP Luis Bárcenas, ktorý vypisoval časť zverejnených záznamov, čelí vyšetrovaniu kvôli korupčnému škandálu, za ktorým sú spojenia medzi politikmi strany a sieťou podnikateľov.

Práve z podnikateľských zdrojov mali podľa El País pochádzať aj platby navyše členom vedenia španielskych ľudovcov.

V podkladoch, ktorými disponuje El País, sa meno súčasného predsedu španielskej vlády objavuje po prvý raz v roku 1997. Z utajených dokumentov vyplýva, že premiér dostával ročne v prepočte 25.200 eur, čo však generálna tajomníčka PP označila za lož a oznámila, že Rajoy bude proti tomu postupovať súdnou cestou.

Konkurenčný denník El Mundo nedávno s odvolaním sa na viacerých nemenovaných politikov PP informoval, že strana platila roky čierne peniaze členom vedenia, neuviedol však žiadne konkrétne mená. PP aj vtedy správu poprela a nariadila zásadné preskúmanie straníckych financií.

Opozičný líder Alfredo Pérez Rubalcaba v reakcii uviedol, že kredit španielskej vlády je v ohrození a vyzval premiéra, aby sa osobne vyjadril k obvineniam.