Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sopka Cumbre Vieja je aktívnejšia ako kedykoľvek predtým

Ľudia sledujú erupciu sopky Cumbre Vieja na Kanárskych ostrovoch neďaleko ostrova La Palma v sobotu 23. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Činnosť sopky sprevádza aj seizmická aktivita. Vedci len minulý týždeň zaznamenali na ostrove La Palma viac ako 800 zemetrasení rôznej intenzity.

Madrid 25. októbra (TASR) – Sopka Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, z ktorej už päť týždňov vyteká láva, je momentálne aktívnejšia než kedykoľvek predtým. S odvolaním sa na pondelňajšie vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AP.

K takémuto vyjadreniu došlo po čiastočnom zrútení sopečného krátera, v dôsledku ktorého vytryskol v pondelok ráno zo sopky nový prúd roztavenej horniny. Vulkanologický inštitút Kanárskych ostrovov ho označil za „obrovský prúd lávy". Láva ohrozuje aj doteraz nezasiahnuté oblasti a úrady sa pripravujú na ďalšie evakuácie.

„Sme v novej fáze, ktorá je oveľa intenzívnejšia," povedal pre verejnoprávnu televíziu RTVE Pedro Hernández zo zmieneného inštitútu. V dôsledku novej erupcie sa nad ostrovom vznášal oblak sopečného popola.

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije asi 85.000 obyvateľov. K jej erupcii došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

Od septembrového výbuchu láva zničila alebo poškodila už viac ako 2000 budov a spustošila vyše 900 hektárov najmä poľnohospodárskej pôdy. Úrady tiež evakuovali približne 7500 ľudí. Obete na životoch ani zranených si však zatiaľ erupcia - vďaka včasným evakuáciám - dosiaľ nevyžiadala.

Prúdy lávy, ktoré sa valia po sopečnom svahu, sú podľa tamojších úradov aktuálne široké takmer tri kilometre. Cez víkend sa na vulkáne vytvorili nové trhliny, vďaka ktorým teraz z neho vyteká väčšie množstvo lávy. Jeden z väčších prúdov už vteká do Atlantického oceánu. Ďalší sa zastavil po dosiahnutí zastavanej prímorskej štvrte, približuje AP.

Činnosť sopky sprevádza aj seizmická aktivita. Vedci len minulý týždeň zaznamenali na ostrove La Palma viac ako 800 zemetrasení rôznej intenzity. Väčšinu z otrasov, z ktorých najsilnejšie mali magnitúdu 4,9, však obyvatelia nepocítili. Väčšinu ostrova pritom erupcie neovplyvnili, neistý je však osud západnej časti La Palmy, v ktorej ležia čoraz väčšie lávové polia, píše AP.