Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Španielsko dúfa, že vakcínou zaočkuje aspoň 10 miliónov ľudí

Vakcína Foto: TASR/AP

Spoločnosť Pfizer oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 dosahuje pozoruhodnú 90-percentnú účinnosť, čo vyplýva z doterajších a ešte neúplných výsledkov testovania.

Madrid 10. novembra (TASR) - Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v utorok povedal, že vláda chce zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 najmenej desať zo 47 miliónov obyvateľov krajiny práve novou vakcínou, vyvinutou americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer a jej nemeckou partnerskou firmou BioNTech. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Spoločnosť Pfizer v pondelok oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 dosahuje pozoruhodnú 90-percentnú účinnosť, čo vyplýva z doterajších a ešte neúplných výsledkov testovania - predsa však to vyvolalo všeobecný optimizmus.

Španielsky minister Illa dodal, že očkovanie bude bezplatné. Očakáva, že v Španielsku bude do mája 2021 zaočkovaný dostatočný počet ľudí, a to aj za pomoci nákupu iných vakcín.
Na snímke logo firmy Pfizer pred kanadským firemným sídlom v Montreale 9. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

Španielsko očakáva, že prvé dávky vakcíny od Pfizeru dostane na začiatku roka 2021, uviedol minister pre verejnoprávnu stanicu TVE.

Illa sa tiež zaviazal, že bude vystupovať a vyvracať argumenty ľudí, ktorí sú proti očkovaniu. Španielsky prieskumný inštitút CIS uvádza, že 43 percent Španielov je opatrných ohľadne toho, či sa dajú zaočkovať.

"Chystáme sa veľmi jasne a presvedčivo vystupovať proti ľuďom, ktorí hovoria klamstvá a ktorí argumentujú antivedou," zdôraznil minister zdravotníctva.

Španielsko zaznamenalo vyše 39.000 úmrtí súvisiacich s nákazou koronavírusom a vyše 1,38 milióna prípadov infekcie.