Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španieli sa pre katalánske referendum opäť obrátili na ústavný súd

Protest pred Španielskym ústavným súdom. Foto: TASR/AP

Vláda v Madride chce, aby o odtrhnutí akéhokoľvek regiónu od Španielska rozhodli všetci občania krajiny, predseda katalánskej regionálnej vlády však trvá na svojom.

Madrid 6. októbra (TASR) - Španielska vláda premiéra Mariana Rajoya sa v súvislosti s pripravovaným referendom Kataláncov o nezávislosti regiónu opätovne obrátila na ústavný súd krajiny.

Madridský rezort spravodlivosti požiadal ústavných sudcov, aby vyhlásili za neplatnú voľbu členov referendovej komisie v Barcelone. Madrid ju vníma ako porušenie predbežného opatrenia, ktorým súd zablokoval plebiscit, píše tlačová agentúra DPA.

Na separatistické tendencie v Katalánsku reagoval v sobotu Rajoy na podujatí organizovanom jeho Ľudovou stranou v meste Guadalajara slovami, že jediné východisko z tejto situácie je právo a dialóg. "Ten, kto má moc, si nemôže robiť, čo sa mu zachce," vyhlásil a dodal, že v Španielsku nikto nie je nad zákonom.

Vláda v Madride zastáva názor, že o odtrhnutí akéhokoľvek regiónu od Španielska musia rozhodnúť všetci občania krajiny.

Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas však trvá na tom, že Katalánci majú právo rozhodnúť o svojom ďalšom osude. V piatok sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi strán zastúpených v regionálnom parlamente v Barcelone, s ktorými sa zhodol na tom, že prípravy na referendum budú pokračovať a plebiscit sa uskutoční v plánovanom termíne - 9. novembra.

Katalánsko, kde žije 7,6 milióna obyvateľov, je pre Španielsko veľmi dôležitý región, keďže tvorí asi jednu pätinu celkového hrubého domáceho produktu. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že veľká väčšinu Kataláncov chce referendum o nezávislosti. Aj keď jej podpora rastie, nie je jasné, či by Katalánci skutočne hlasovali za odtrhnutie od Španielska.