Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsko vyhlásilo morskú lagúnu za právnickú osobu

Archívna snímka z lagúny Mar Menor. Foto: TASR / AP

Za návrh hlasovalo 230 členov senátu (hornej komory španielskeho parlamentu), traja boli proti a 30 sa zdržalo.

Madrid 22. septembra (TASR) - Lagúna Stredozemného mora Mar Menor bola ako prvý európsky ekosystém vyhlásená za právnickú osobu. Rozhodol o tom v stredu španielsky parlament a toto opatrenie má posilniť jej ochranu a obnovu. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA a webovej stránke stanice RTVE.

Návrh predložila ekologická iniciatíva, ktorú podpísalo viac než 640.000 občanov. Udelenie štatútu právnickej osoby najväčšej lagúne s morskou vodou v Európe podľa RTVE umožní vyvodiť právne dôsledky voči úradom pri porušení práv lagúny ako ekosystému. Každý občan sa môže obrátiť na súdne úrady v prípade podozrenia, že k takémuto porušeniu došlo, dodáva DPA.

Za návrh hlasovalo 230 členov senátu (hornej komory španielskeho parlamentu), traja boli proti a 30 sa zdržalo. Dolná komora španielskeho parlamentu návrh schválila ešte v apríli. Proti boli iba členovia krajne pravicovej strany VOX, píše DPA.

Lagúna Mar Menor leží v španielskom autonómnom spoločenstve Murcia na juhu krajiny. Jej ekosystém už desaťročia negatívne ovplyvňuje ťažba nerastných surovín, používanie priemyselných hnojív, urbanizácia a turistický ruch, ktorý sa v tejto oblasti začal rozvíjať v 70. rokoch minulého storočia.