Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko vyšetruje možné šírenie opičích kiahní z festivalu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Madride v posledných dňoch zaznamenali výskyt tohto ochorenia u viacerých osôb, ktoré boli na festivale.

Madrid 21. mája (TASR) - Španielske úrady vyšetrujú, či festival pre GBTQ komunitu na kanárskom ostrove Gran Canaria na začiatku mája nebol zdrojom viacerých prípadov nákazy opičími kiahňami. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA a webovej stránky denníka El País.

Na zhromaždení s názvom Gay Pride Maspalomas na kanárskom ostrove Gran Canaria sa v dňoch 5.-15. mája zúčastnilo približne 80.000 ľudí z rôznych krajín. V Madride v posledných dňoch zaznamenali výskyt tohto ochorenia u viacerých osôb, ktoré boli na tomto festivale, vrátane mužov z Talianska i ďalšieho kanárskeho ostrova Tenerife.

Úrady verejného zdravotníctva na ostrove Gran Canaria začali svoje vlastné vyšetrovanie s cieľom potvrdiť možnú spojitosť medzi týmito prípadmi a odhaliť ďalšie možné infekcie, píše El País.

Ohnisko opičích kiahní v Španielsku predtým odhalili v jednej zo štvrtí hlavného mesta Madrid v saune. Tá z tohto dôvodu dočasne pozastavila svoju prevádzku, napísala agentúra AFP. V krajine doteraz potvrdili 30 prípadov nákazy týmto ochorením, pripomína DPA.

Prípady opičích kiahní v posledných týždňoch zaznamenali aj v Belgicku, Británii, Portugalsku a Taliansku, ako aj v Kanade a Spojených štátoch. V piatok prvý prípad nákazy hlásila aj Austrália.

Opičie kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam.

Vírus sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.