Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Španielsko vyšetruje smrť ženy po podaní vakcíny od AstraZenecy

Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v lekárni v meste Boulogne Billancourt pri Paríži 15. marca 2021. Foto: TASR/AP

Oznámenie španielskej liekovej agentúry AEMPS nasleduje dva dni po tom, čo vláda preventívne pozastavila používanie tejto vakcíny na najmenej dva týždne.

Madrid 17. marca (TASR) - Španielske zdravotnícke úrady v stredu oznámili, že vyšetrujú tri prípady ľudí, ktorých po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca postihla trombóza (vznik krvnej zrazeniny). Jedna osoba z tejto trojice zomrela. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oznámenie španielskej liekovej agentúry AEMPS nasleduje dva dni po tom, čo vláda preventívne pozastavila používanie tejto vakcíny na najmenej dva týždne.

Tri prípady sa vyskytli v čase od pondelka večera do utorka skorého rána.

Miestne médiá priniesli správu, že osobou, ktorá zomrela, bola 43-ročná učiteľka bez predchádzajúcich zdravotných problémov - zomrela na krvácanie do mozgu.

Zdravotnícke úrady ani klinika, kde ženu prijali, podrobnosti nepotvrdili a odvolali sa pritom na zákon na ochranu údajov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok

Pondelkové rozhodnutie španielskej vlády pozastaviť očkovanie vakcínou od AstraZenecy nasledovalo niekoľko hodín po tom, čo podobné kroky ohlásili Nemecko, Francúzsko a Taliansko. Ich opatrenia súvisia s obavami, že vakcína môže zapríčiniť vážne vedľajšie účinky, napríklad vznik krvných zrazenín, ktoré spôsobujú opuchy, infarkty a krvácanie.

AEMPS v oznámení napísala, že všetky tri prípady môžu súvisieť s "tvorbou krvných zrazenín v častiach tela, kde je ich vznik menej bežný", ale pevné závery ešte nepredložila.

Vyšetrovatelia z AEMPS "zhromažďujú informácie a vykonávajú dôkladné vyšetrovanie, aby zistili, či existuje nielen príčinná súvislosť s podaním vakcíny, ale aj možná časová súvislosť".

Do pozastavenia používania vakcíny od AstraZenecy dostalo v Španielsku túto očkovaciu látku celkovo 975.661 ľudí, ukazujú oficiálne údaje.

Španielsko, ktoré používa aj vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, zatiaľ zaznamenalo vyše 72.500 úmrtí na koronavírus spomedzi viac ako 3,2 milióna prípadov nákazy.
Žena vstupuje do budovy Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Amsterdame v pondelok 21. decembra 2020.
Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ vyhlásila, že je "pevne presvedčená", že výhody vakcíny od AstraZenecy prevažujú nad jej prípadnými rizikami. A tvrdí, že neexistujú žiadne dôkazy spájajúce vakcínu s krvnými zrazeninami.

Odborníci z EMA napriek tomu preverujú "nežiaduce udalosti" spájané so všetkými vakcínami a tento regulačný úrad Európskej únie má svoje závery z vyšetrovania zverejniť vo štvrtok.