Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Výskyt koronavírusu v Španielsku sa za posledné 3 týždne strojnásobil

Na snímke predavač ochranných rúšok čaká na zákazníkov pred obchodom v španielskej Barcelone 8. júla 2020. Foto: TASR/AP

Od uvoľnenia obmedzení v pohybe obyvateľov a od návratu ľudí ku každodennému životu sa však objavilo približne 201 nových zhlukov nákazy.

Madrid 21. júla (TASR) - Prípady nového koronavírusu v Španielsku stúpli za posledné tri týždne trojnásobne a úrady sa snažia zo všetkých síl zvládnuť množstvo nových ohnísk nákazy, prevažne v Katalánsku a Aragónsku. Vyplýva to z pondelkových údajov ministerstva zdravotníctva, ktoré priniesla tlačová agentúra Reuters.

Španielsko zaznamenávalo začiatkom apríla na vrchole pandémie denne tisíce prípadov nákazy a stovky úmrtí, potom sa však krajine podarilo spomaliť šírenie koronavírusu a výrazne znížiť počty nových infekcií.

Od uvoľnenia obmedzení v pohybe obyvateľov a od návratu ľudí ku každodennému životu sa však objavilo približne 201 nových zhlukov nákazy, pričom ich najväčšia koncentrácia je v katalánskych mestách Barcelona a Lleida a v ich okolí.

Výskyt nákazy novým koronavírusom prudko stúpol z ôsmich prípadov na 100.000 obyvateľov koncom júna, keď sa v krajine skončil núdzový stav, na 27 prípadov na 100.000 obyvateľov. V pondelok na tlačovej konferencii to oznámila zástupkyňa šéfa pre stav zdravotnej núdze María Sierrová.

Cez víkend bolo zaznamenaných 4581 nových prípadov, celkový počet je teda 264.836, dodala Sierrová. Celkovo koronavírusu podľahlo vyše 28.000 ľudí.

"Tam, kde sa uvoľnili opatrenia, objavili sa aj nové zhluky nákazy," povedal minister zdravotníctva Salvador Illa. "Hovoríme o stretnutiach širšieho príbuzenstva a priestoroch spojených s nočným životom," spresnil.

Situáciu v Katalánsku označil minister za znepokojujúcu a vyzval obyvateľov, aby dbali na dodržiavanie zdravotných opatrení.

Katalánska regionálna vláda vyzvala v piatok približne štyri milióny ľudí, vrátane obyvateľov druhého najväčšieho španielskeho mesta Barcelona, aby zostali doma a vyhýbali sa zhromaždeniam viac než desiatich ľudí. Takisto nariadila barom a reštauráciám, aby zmenšili svoju kapacitu.

Aj najmenej 160.000 ľuďom v oblasti spomínaného mesta Lleida nariadila, aby sa povinne zdržiavali doma.

Väčšina španielskych regiónov sa snaží zabrániť vzniku podobných zhlukov či ohnísk, preto prikázali povinne nosiť rúška aj tam, kde sa dá dodržiavať odstup - tieto regióny teda zašli ďalej, než je celoštátny pokyn, napísala agentúra Reuters.