Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsko hlási za uplynulých 24 hodín 971 nových prípadov COVID-19

Na archívnej snímke dobrovoľníčka Červeného kríža rozdáva cestujúcim ochranné rúška na železničnej stanici v Barcelone. Foto: TASR/AP

Ide o najväčší denný prírastok odvtedy, čo sa podarilo pandémiu COVID-19 dostať v krajine pod kontrolu.

Madrid 23. júla (TASR) - Španielske zdravotnícke úrady potvrdili vo štvrtok 971 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu za uplynulých 24 hodín. Ide o najväčší denný prírastok odvtedy, čo sa podarilo pandémiu COVID-19 dostať v krajine pod kontrolu.

Vládna virologička María Sierrová vyzvala na striktnejšie dodržiavanie spoločenského odstupu a hygienických nariadení. Podľa nej nákaza dosiahla všeobecnú komunitu vo veľkých mestách ako Barcelona či Zaragoza, informuje tlačová agentúra AP.

"V priebehu dvoch týždňov sa miera nákazy strojnásobila. Možno už čelíme druhej vlne, ale uvidíme, čo prinesú nasledujúce týždne," vyhlásila Sierrová.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že najväčší nárast - 450 prípadov - nastal v regióne Aragónsko, kde sa nachádza i mesto Zaragoza. Španielsko hlási denný nárast na úrovni viac než 500 prípadov už šesť dní za sebou. V máji, keď krajina zmierňovala trojmesačné obmedzenie pohybu obyvateľstva, bol priemer pod 300 prípadov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Mnohé z nových pozitívnych prípadov majú spojitosť s nočným životom a zhromažďovaním sa mládeže na večierkoch pod holým nebom. V Španielsku za uplynulých sedem dní podľahlo ochoreniu COVID-19 najmenej 11 pacientov.

Katalánska regionálna vláda vyzvala minulý týždeň v piatok približne štyri milióny ľudí vrátane obyvateľov druhého najväčšieho španielskeho mesta Barcelona, aby zostali doma a vyhýbali sa zhromaždeniam viac než desiatich ľudí. Takisto nariadila barom a reštauráciám, aby zmenšili svoju kapacitu.

Aj najmenej 160.000 ľuďom v oblasti mesta Lleida nariadila, aby sa povinne zdržiavali doma.

Väčšina španielskych regiónov sa snaží zabrániť vzniku podobných zhlukov či ohnísk, preto prikázali povinne nosiť rúška aj tam, kde sa dá dodržiavať odstup - tieto regióny teda zašli ďalej, než je celoštátny pokyn.