Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Španielsko zaočkuje proti opičím kiahňam blízke kontakty nakazených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Španielsko v pondelok dostalo približne 200 dávok očkovacej látky Imvanex od dánskej farmaceutickej firmy Bavarian Nordic, píše Reuters.

Madrid 10. júna (TASR) - Španielske zdravotnícke úrady vo štvrtok schválili spustenie podávania vakcín proti opičím kiahňam ľuďom, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s nakazenými osobami. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky televízie RTVE.

Španielske ministerstvo zdravotníctva i jednotlivé autonómne spoločenstvá majú k dispozícii obmedzený počet dávok očkovacích látok, preto budú prednostne očkovať osoby, u ktorých je vysoké riziko nákazy alebo vážneho priebehu ochorenia.

Španielsko v pondelok dostalo približne 200 dávok očkovacej látky Imvanex od dánskej farmaceutickej firmy Bavarian Nordic, píše Reuters. Vláda však očakáva, že by mohla dostať viac vakcín prostredníctvom spoločného nákupu v rámci EÚ.

Španielsko je v spojitosti s opičími kiahňami druhou najviac postihnutou krajinou mimo Afriky po Spojenom kráľovstve, pripomína RTVE. Od 19. mája malo v tejto krajine podľa Reuters pozitívny test viac ako 242 osôb.

V približne 30 krajinách, v ktorých sa toto ochorenie bežne nevyskytuje, už potvrdili viac ako 1200 prípadov opičích kiahní, dodáva Reuters. Väčšinu z týchto prípadov zaznamenali v Európe.