Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Španielsku zatkli rapera, ktorý za zabarikádoval na univerzite

Sníma zo zatknutia španielskeho rapera Pabla Haséla, ktorý sa zabarikádoval na katalánskej univerzite, 16. februára 2021. Foto: TASR/AP

Celý prípad vyvolal v Španielku búrlivé diskusie.

Barcelona 16. februára (TASR) - Španielska polícia zatkla v utorok rapera Pabla Haséla, odsúdeného za urážku monarchie, pretože odmietol nastúpiť na výkon trestu a zabarikádoval sa na katalánskej univerzite. Informovala o tom agentúra AP.

Raper sa spolu s asi 50 svojimi stúpencami zabarikádoval v pondelok v budove rektorátu univerzity v meste Lleila. Išlo o posledný pokus 32-ročného speváka vyhnúť sa nástupu na výkon deväťmesačného testu, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Patovú situáciu na univerzite po približne 24 hodinách ukončili príslušníci poriadkovej polície. Rapera zatkli a desiatky študentov, ktorí sa tomu snažili zabrániť, vyviedli z budovy univerzity.

Hasél známy radikálnymi textami piesní tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu bol udelený preto, že v jednej zo svojich piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.

Petíciu na jeho podporu minulý týždeň podpísalo viac ako 200 umelcov vrátane svetoznámeho filmového režiséra Pedra Almodóvara či herca Javiera Bardema.

Celý prípad vyvolal v Španielku búrlivé diskusie. Španielska ľavicová vláda preto minulý týždeň oznámila, že navrhne zmeny v trestnom zákonníku, ktoré by v prípadoch tohto druhu zamedzili udeľovaniu väzenských trestov. Na kauzu rapera Haséla sa však už tieto zmeny vzťahovať nebudú.