Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsko zaznamenalo nový víkendový rekord: Vyše 84.000 nakazených

Ľudia čakajú v rade na potraviny v chudobnej madridskej štvrti Caňada Real. Foto: TASR/AP

Počet nových infekcií na 100.000 obyvateľov za sedem dní - takzvaná sedemdňová incidencia - stúpol na takmer 380.

Madrid 18. januára (TASR) - Počet nových nakazených koronavírusom v Španielsku dosiahol nový rekord 84.287 za jeden víkend, na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších 455 ľudí. V pondelok večer o tom informovalo španielske ministerstvo zdravotníctva.

Za predchádzajúci víkend hlásili v krajine 61.422 nových prípadov nákazy a 401 úmrtí, uviedla tlačová agentúra DPA.

Počet nových infekcií na 100.000 obyvateľov za sedem dní - takzvaná sedemdňová incidencia - stúpol na takmer 380. Pre porovnanie, v Nemecku bol v pondelok tento údaj 134.

Keďže tieto počty v Španielsku stúpajú už celé týždne, jednotlivé regióny sprísnili opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Zákaz nočného vychádzania od 22.00 h zaviedli v tých oblastiach, kde ešte neplatil, a dokonca sa vedú diskusie o zákaze nočného vychádzania od 20.00 h.

V krajine platia rôzne nariadenia, keďže každý región sa môže rozhodnúť sám podľa stanoveného systému.

V niektorých regiónoch, napríklad na ostrove dovolenkárov Malorka, sú stretnutia ľudí, ktorí nežijú v tej istej domácnosti, úplne zakázané - v ďalších sú obmedzené na štyri osoby.

Kastília uzavrela všetky obce, čo znamená, že ľudia môžu ísť von iba z nevyhnutých dôvodov, ako je cesta do práce alebo k lekárovi, napísal denník El País.

Španielsko so 47 miliónmi obyvateľov zaznamenalo od začiatku pandémie celkovo 2,33 milióna infekcií a 53.769 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.