Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Španielsko zruší povinnosť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch

Španielsky premiér Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Povinnosť nosiť na verejnosti rúška v Španielsku prvýkrát zaviedli vlani v máji, keď sa stali povinnou výbavou všetkých cestujúcich verejnou mestskou dopravou.

Barcelona 18. júna (TASR) - Španielsko od soboty 26. júna ruší povinnosť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch. V piatok to oznámil španielsky premiér Pedro Sánchez, informovala agentúra AFP.

"Toto bude posledný víkend, počas ktorého budeme nosiť v exteriéri rúška, pretože od 26. júna už viac nebudeme musieť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch. V následujúcich týždňoch sa tak naším tváram a uliciam navráti normálny vzhľad a začneme si užívať život bez nosenia rúšok na uliciach," uviedol Sanchez.

Povinnosť nosiť na verejnosti rúška v Španielsku prvýkrát zaviedli vlani v máji, keď sa stali povinnou výbavou všetkých cestujúcich verejnou mestskou dopravou. O niekoľko týždňov sa táto povinnosť rozšírila na všetky verejné vonkajšie priestory. V prípade porušenia tejto povinnosti hrozila obyvateľom Španielska pokuta.

V Španielsku od vypuknutia pandémie zaznamenali viac ako 3,7 milióna prípadov koronavírusu, v dôsledku nákazy zomrelo v krajine viac ako 80.000 ľudí.