Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mobil španielskeho premiéra napadol špionážny softvér Pegasus

Španielsky premiér Pedro Sánchez, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nie je to domnienka, existujú o tom nesmierne závažné fakty, uviedol predstaviteľ španielskej vlády Félix Bolaňos.

Madrid 2. mája (TASR) - Španielska vláda v pondelok oznámila, že mobilné telefóny premiéra Pedra Sáncheza a ministerky obrany Margarity Roblesovej boli vlani sledované pomocou špionážneho softvéru Pegasus a išlo o "protizákonný a vonkajší zásah". Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.

Špionážny softvér môžu mať k dispozícii len vládne úrady, ale vláda nedala žiadnemu povolenie na jeho použitie.

"Nie je to domnienka, existujú o tom nesmierne závažné fakty," uviedol predstaviteľ španielskej vlády Félix Bolaňos a potvrdil tak správy médií.

"Chceme, aby to justičné orgány vyšetrili," dodal.

Sánchezov mobilný telefón bol napadnutý týmto sledovacím softvérom dvakrát v máji 2021 a mobil ministerky obrany Roblesovej sa stal terčom nasledujúci mesiac, povedal Bolaňos na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii.

Oznámil, že tieto prieniky mali za následok získanie značného množstva údajov a že správy podrobne opisujúce uvedené zásahy boli odovzdané španielskemu Národnému súdu na ďalšie vyšetrovanie.

"Nemáme žiadne pochybnosti, že toto je protizákonný, nepovolený zásah. Prichádza z cudzieho štátneho orgánu a nemal povolenie súdu," doplnil Bolaňos.

Španielska vláda je už pod tlakom, aby vysvetlila, prečo boli špionážnym softvérom Pegasus v rokoch 2017 až 2020 napadnuté mobilné telefóny desiatok ľudí napojených na separatistické hnutie v severovýchodnom španielskom regióne Katalánsko, ako tvrdí skupina Citizen Lab špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti.