Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko:Ukrajinskí vojaci skončili výcvik na obsluhu tankov Leopard

Na archívnej snímke z 1. februára 2023 tanky Leopard 2. Foto: TASR/AP

Celkovo sa na výcviku v severošpanielskom meste Zaragoza zúčastnilo 40 tankistov a 15 mechanikov, uviedla španielska armáda vo vyhlásení.

Madrid 13. marca (TASR) - Desiatky ukrajinských vojakov v pondelok dokončili v Španielsku štvortýždňový vojenský výcvik zameraný na obsluhu tankov Leopard 2A4. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Celkovo sa na výcviku v severošpanielskom meste Zaragoza zúčastnilo 40 tankistov a 15 mechanikov, uviedla španielska armáda vo vyhlásení.

"Bolo to intenzívne," uviedol kapitán Contreras. Novinárom sa predstavil iba pod svojou hodnosťou a priezviskom. Podľa neho sa Ukrajinci vrátia domov "s veľmi akceptovateľnými znalosťami" o tankoch Leopard.

"Hoci ide o odlišné tanky, veľa systémov sa zhoduje, čo veci uľahčilo. To spolu s motiváciou, ktorú si vojaci priniesli, a ich túžbou učiť sa, ich veľmi dobre pripravilo na obnovenie boja," uviedol Contreras.

Jeden z ukrajinských vojakov, ktorí sa na výcviku zúčastnili, mal na rukáve pod ukrajinskou vlajkou nášivku "sloboda alebo smrť", všíma si Guardian.

Dodávka západných tankov Kyjevu je súčasťou vojenskej pomoci Nemecka a ďalších krajín, aby sa ukrajinské sily dokázali brániť pred ruskými inváznymi jednotkami. Španielsko prisľúbilo, že na jar Ukrajine dodá šesť tankov Leopard 2 nemeckej výroby.

Na tejto iniciatíve sa podieľajú aj Nemecko, Portugalsko, Poľsko, Nórsko či Kanada.