Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľ bude rokovať so stranami o poverení zostaviť vládu

Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez (vľavo) tlieska počas zasadnutia dolnej komory španielskeho parlamentu v Madride 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa DPA sa teraz očakáva, že španielsky kráľ zrejme poverí dočasného premiéra Pedra Sáncheza zostavením vlády.

Madrid 29. septembra (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. v piatok pozval zástupcov politických strán na rokovania so zámerom zostaviť novú vládu. Schôdzka sa uskutoční v pondelok a utorok. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Kráľ k takémuto rozhodnutiu pristúpil po tom, ako sa víťazovi júlových parlamentných volieb, lídrovi Ľudovej strany (PP) Albertovi Núňezovi Feijóovi v piatok ani na druhý pokus nepodarilo získať dostatočnú podporu poslancov, ktorá by mu umožnila stať sa novým premiérom. Zahlasovalo zaňho 172 poslancov, proti bolo 177.

Podľa DPA sa teraz očakáva, že španielsky kráľ zrejme poverí dočasného premiéra Pedra Sáncheza zostavením vlády.

PP v júlových voľbách zvíťazila nad Španielskou socialistickou robotníckou stranou (PSOE) doterajšieho predsedu vlády Sáncheza. Ani jedna strana však nezískala dostatočnú podporu ostatných strán na vytvorenie väčšiny schopnej vládnuť a kráľ Filip VI. sa preto rozhodol, že vládu sa ako prvý pokúsi zostaviť víťaz volieb.

Feijóo však ani v jednom z hlasovaní nezískal dostatočnú podporu zákonodarného zboru. V stredu potreboval získať absolútnu väčšinu - najmenej 176 poslancov z 350 člennej dolnej komory parlamentu. Získal však len 172. Okrem 137 poslancov svojej strany PP ho vtedy podporilo aj 33 poslancov krajne pravicovej strany VOX a po jednom hlase získal od dvoch regionálnych strán (UPN a CCA).