Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľ Filip VI. začal konzultácie o vytvorení novej vlády

Na archívnej snímke španielsky kráľ Filip VI. (uprostred) a jeho manželka krášovná Letizia (vpravo). Foto: TASR/AP

Kráľ bude v paláci Zarzuela rokovať osobitne s predsedom každej z 18 parlamentných strán.

Madrid 10. decembra (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. začal v utorok, mesiac po parlamentných voľbách, dvojdňové konzultácie o vytvorení novej vlády. Informovala o tom agentúra DPA.

Kráľ bude v paláci Zarzuela rokovať osobitne s predsedom každej z 18 parlamentných strán. Na záver by sa mal stretnúť s úradujúcim premiérom Pedrom Sánchezom, ktorého strana dostala najviac hlasov, ale nedisponuje väčšinou.

V Španielsku sa za štyri roky konali parlamentné voľby štyrikrát, ale výsledkom žiadnych z nich nebola stabilná vládnuca väčšina.

Očakáva sa, že kráľ poverí vytvorením vlády 47-ročného Sáncheza - šéfa Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE). Avšak nie je pravdepodobné, že by sa Sánchez pokúsil získať dôveru v parlamente ešte v tomto roku, keďže nemá dostatočný počet hlasov.

Premiér po voľbách podpísal dohodu o spolupráci s ľavicovou stranou Spoločne môžeme (UP), ktorú v parlamente zastupuje 35 poslancov. Napriek tejto podpore Sánchez stále nemá v 350-člennom parlamente väčšinu 176 hlasov. Tandem PSOE-UP bude na vládnutie potrebovať podporu ďalších ľavicových a regionálnych strán vrátane Republikánskej ľavice Katalánska (ERC).

Najväčšou zmenou, ktorá v Španielsku nastala po voľbách z 10. novembra, je návrat extrémneho nacionalizmu v podobe krajne pravicovej strany Vox. Tá v parlamente získala 52 kresiel a stala sa treťou najsilnejšou parlamentnou stranou.

Konzervatívna Ľudová strana (PP) a centristicko-pravicoví Občania (Ciudadanos), ako aj Vox odmietajú podporiť Sánchezovu vládu alebo sa pri hlasovaní o vyslovení dôvery mienia zdržať. Tieto strany majú v parlamente spolu 151 poslaneckých mandátov.