Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľ označil Katalánsko za neodmysliteľnú súčasť Španielska

Na archívnej snímke španielsky kráľ Filip VI. Foto: TASR/AP

Španielsky ústavný súd tento týždeň potvrdil, že katalánske referendum o nezávislosti z 1. októbra bolo protizákonné.

Madrid 21. októbra (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. sa vyjadril v piatok večer dôrazným spôsobom proti snahám o nezávislosť regiónu Katalánsko, pričom upozornil, že všetci Španieli sa musia navzájom rešpektovať a zároveň rešpektovať i ústavu či zásady parlamentnej demokracie.

Panovník počas vystúpenia v severošpanielskom meste Oviedo, kde sa zúčastnil na odovzdávaní prestížnych Cien princeznej Astúrskej, povedal, že Katalánsko "je a bude neodmysliteľnou súčasťou" Španielska. Prítomné obecenstvo na tieto slová zareagovalo nadšeným potleskom, informovala agentúra AP.

Španielsky ústavný súd tento týždeň potvrdil, že katalánske referendum o nezávislosti z 1. októbra bolo protizákonné. Ústredná vláda v Madride zase vyhlásila, že pozastaví autonómiu Katalánska a nastolí v tomto regióne na severovýchode krajiny priamu vládu.

K téme aktuálneho sporu medzi Madridom a katalánskymi secesionistami sa na piatkovej slávnosti v Oviede nepriamo vyjadrili aj prítomní európski lídri. Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorí prišli prevziať Cenu princeznej Astúrskej ako zástupcovia ocenenej EÚ, dali podľa AP jasne najavo, že podporujú španielskeho premiéra Mariana Rajoya, za čo boli takisto odmenení hlasným potleskom.