Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielsky minister: Listové bomby môžu súvisieť s podporou Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Predmetné zásielky obsahovali len malé množstvo podomácky vyrobenej výbušniny a malé kovové guľôčky.

Madrid 2. decembra (TASR) — Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska sa domnieva, že séria listových bômb, ktoré v ostatnom čase doručili na viacero miest v jeho krajine vrátane amerického a ukrajinského veľvyslanectva, môže súvisieť s podporou Ukrajiny zo strany Madridu.

Minister v tejto súvislosti svojich kolegov v Európskej únii a Európsku komisiu oboznámil listom so svojou domnienkou, že šesť listových bômb "mohlo súvisieť s ruskou inváziou na Ukrajinu". TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA odvolávajúcej sa na španielske médiá aj vyjadrenie tamojšieho rezortu vnútra, ktorý túto informáciu potvrdil.

Listové bomby boli v uplynulých dňoch odoslané v Španielsku a doručené na veľvyslanectvá USA a Ukrajiny v Madride, španielske ministerstvo obrany, do zbrojárskej firmy v meste Zaragoza a tiež na leteckú základňu Torrejón de Ardoz, kde sa nachádza sídlo Satelitného centra Európskej únie (EUSC) a odkiaľ sa odosielajú zbrane pre ukrajinskú armádu. Minulý týždeň dostal takúto zásielku aj španielsky premiér Pedro Sánchez.

Predmetné zásielky obsahovali len malé množstvo podomácky vyrobenej výbušniny a malé kovové guľôčky. Po otvorení s výnimkou jednej nevybuchli, došlo iba ku krátkemu vzplanutiu plameňa, napísali v piatok španielsky denník El País a štátna televízia RTVE.

Explodovala len zásielka otvorená v stredu v záhrade ukrajinského veľvyslanectva v Madride. Pri výbuchu sa ľahko zranil pracovník strážnej služby, ktorý utrpel zranenie ruky.

K zaslaniu listových bômb sa zatiaľ nikto neprihlásil a španielske úrady nezverejnili informácie o potenciálnych podozrivých.

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, ktorá vo štvrtok navštívila ukrajinské prístavné mesto Odesa, ubezpečila, že listové bomby neodradia jej krajinu, NATO a Európsku úniu od podpory Ukrajiny.

Ukrajinský rezort diplomacie v piatok informoval, že viacerým ukrajinským veľvyslanectvám a konzulátom v európskych krajinách doručili "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat. Takéto balíky boli zaslané ambasádam v Holandsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku a Taliansku, ako aj generálnym konzulátom v Neapole a Krakove a tiež ukrajinskému konzulátu v Brne.