Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Španielsky parlament schválil amnestiu pre katalánskych separatistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za návrh zahlasovalo 177 poslancov, proti bolo 172.

Madrid 30. mája (TASR) - Dolná komora španielskeho parlamentu vo štvrtok definitívne schválila zákon o amnestii pre katalánskych separatistov. Návrh predtým vetovala horná komora (Senát) a v krajine v spojitosti s ním prepukli protesty. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters a webovej stránky denníka El País.

Za návrh zahlasovalo 177 poslancov, proti bolo 172. Podporili ho zákonodarcovia Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, strany Spoločne za Katalánsko (Junts), Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) a ďalšie strany. Proti hlasovali okrem iných poslanci Ľudovej strany (PP) či krajne pravicová strana VOX. Na hlasovaní nebol prítomný jeden poslanec z 350-člennej dolnej komory, píše AFP.

Líder opozičnej PP Alberto Núňez Feijóo počas štvrtkovej debaty návrh kritizoval a uviedol, že Sánchez mení zákon na základe príkazov tých, ktorí ho porušujú.

Sánchez vlani v novembri prisľúbil amnestiu a ďalšie ústupky výmenou za podporu katalánskych separatistických strán Junts a ERC pri hlasovaní o dôvere v parlamente, ktoré mu umožnilo vytvoriť novú vládu a pokračovať vo funkcii.

Výsledok hlasovania otvorí cestu pre návrat bývalého katalánskeho premiéra Carlosa Puigdemonta do vlasti. Puigdemont v roku 2017 viedol neúspešný pokus o odtrhnutie Katalánska od zvyšku Španielska a následne odišiel do exilu. Žil v belgickom meste Waterloo a v roku 2019 ho zvolili za poslanca Európskeho parlamentu. Udržal si aj post predsedu Junts.

Amnestia takisto pomôže stovkám ďalších osôb vrátane bývalých katalánskych politikov, ktorí sa zúčastnili na pokuse o nezávislosť či protestoch.

Zákon však pravdepodobne narazí na právne prekážky a budú sa ním zaoberať súdy, dodáva agentúra AP. Súdy musia amnestiu uplatniť v každom konkrétnom prípade a niektorí experti upozorňujú na to, či je takýto zákon v súlade s ústavou.