Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Španielsky parlament v hlasovaní potvrdil novú vládu premiéra Sáncheza

Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez tlieska počas zasadnutia parlamentu 7. januára 2020 v Madride. Španielsky parlament v utorok zahlasoval za vyslovenie dôvery novej vláde úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza. Foto: TASR/AP

Sáncheza podporila potrebná jednoduchá väčšina poslancov, keď za jeho zotrvanie vo funkcii zahlasovalo 167 zákonodarcov, uvádza na svojej webovej stránke denník El País.

Madrid 7. januára (TASR) - Španielsky parlament v utorok zahlasoval za vyslovenie dôvery novej vláde úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza, informovala agentúra AFP.

Sáncheza podporila potrebná jednoduchá väčšina poslancov, keď za jeho zotrvanie vo funkcii zahlasovalo 167 zákonodarcov, uvádza na svojej webovej stránke denník El País. Proti hlasovalo 165 poslancov a 18 sa zdržalo hlasovania.

Sánchez v prvom hlasovaní o dôvere v nedeľu neuspel, keď jeho opätovné vymenovanie za predsedu vlády podľa očakávaní nepodporila nadpolovičná väčšina 176 poslancov. Za lídra španielskych socialistov hlasovalo 166 poslancov, proti ich bolo 165, 18 sa zdržali hlasovania a jeden sa na zasadnutí nezúčastnil pre chorobu. V utorňajšom hlasovaní premiérovi na potvrdenie vo funkcii stačilo získať jednoduchú väčšinu hlasov v 350-člennom španielskom parlamente.

Vláda, ktorú parlament v utorok odobril, je prvým koaličným kabinetom v Španielsku od návratu k demokracii po smrti diktátora Francisca Franca v roku 1975.

Sánchez sa minulý týždeň dohodol s najväčšou katalánskou separatistickou stranou Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ako aj ďalšími menšími stranami na tom, že ich poslanci sa hlasovania zdržia.

Španielsko je v politickej patovej situácii bez riadnej vlády po väčšinu uplynulého roka po dvoch bezvýsledných voľbách z apríla a novembra.

Sánchezova sociálnodemokraticky orientovaná Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) síce v opakovaných voľbách 10. novembra zvíťazila, jej zastúpenie v dolnej komore parlamentu sa však oslabilo na 120 kresiel - o tri menej než získala v apríli.

Po aprílových voľbách sa Sánchezovi vládu vytvoriť nepodarilo, najnovšie však dosiahol koaličnú dohodu s radikálnou ľavicovou alianciou Unidas Podemos (Spoločne môžeme).

V sobotu 4. januára 2019 Sánchez predstavil poslancom vládny program, v ktorom sľúbil zvýšenie najnižších miezd a zvýšenie daní pre ľudí s najvyššími príjmami a pre veľké podniky.

prehľad vlád v Španielskom kráľovstve od roku 1976:


Kráľ Juan Carlos I. začal vládnuť po smrti diktátora Francisca Franca y Bahamondeho (4. decembra 1892 - 20. novembra 1975) v roku 1975. Od toho času sa začal v Španielsku prechod na demokratickú spoločnosť. Počas toho obdobia boli legalizované politické strany, zaviedla sa demokracia, schválená bola nová Ústava Španielskeho kráľovstva. V nej sa zachoval inštitút šéfa exekutívy ako predsedu vlády. Vláda sa riadi článkami IV. a V. Ústavy z roku 1978 a zákonom o vláde z roku 1997. Predseda vlády sa zodpovedá pred poslancami parlamentu, kabinet sídli v Madride v Moncloovom paláci (Palacio de La Moncloa). Za kraľovania Juana Carlosa I. (1975 - 2014) a jeho syna a nasledovníka Felipeho VI. boli tieto vlády:

3. júla 1976 - 26. februára 1981, Adolf Suárez González (Zväz demokratického stredu, UDC) stál na čele troch vlád

26. februára 1981 - 2. decembra 1982, vláda Leopolda Calva-Sotela (UCD)

2. decembra 1982 - 4. marca 1996, Felipe Gozález Márquez (Španielska socialistická robotnícka strana, PSOE), v danom období stál na čele štyroch vlád, v prvých dvoch mala PSOE absolútnu väčšinu

4. mája 1996 - 15. marca 2004, José María Aznar (Ľudová strana, PP), stál na čele dvoch vlád

17. apríla 2004 - 21. novembra 2011, José Luis Rodríguez Zapatero (Španielska robotnícka socioalistická strana, PSOE), predsedal dvom kabinetom

20. decembra 2011 - 1. júna 2018, Mariano Rajoy Brey (PP), stál na čele dvoch vlád

1. júna 2018 - vláda Pedra Sáncheza (PSOE)