Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér: Dianie v Melille je útokom na územnú celistvosť

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Sánchez komentoval dramatické udalosti z piatka, keď približne 2000 migrantov vzalo útokom plot oddeľujúci územie Maroka od španielskej enklávy Melilla.

Madrid 25. júna (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu označil nápor migrantov na hranice v enkláve Melilla hraničiacej s Marokom za "útok na územnú celistvosť" Španielska a obvinil z neho "mafie, ktoré obchodujú s ľuďmi", informovala agentúra AFP.

Sánchez komentoval dramatické udalosti z piatka, keď približne 2000 migrantov vzalo útokom plot oddeľujúci územie Maroka od španielskej enklávy Melilla. Ich pokus dostať sa na územie Španielska a EÚ sa podľa najnovších oficiálnych údajov marockých úradov skončil smrťou najmenej 18 migrantov.

"Ak je niekto zodpovedný za všetko, čo sa stalo na hraniciach, tak sú to mafie, ktoré obchodujú s ľuďmi," povedal Sánchez na tlačovej konferencii.

Ako pripomenula agentúra AP, šlo o prvé takého preniknutie, odkedy Španielsko a Maroko v marci urovnali svoje diplomatické vzťahy. Tie boli napäté pre spor v spojitosti so Západnou Saharou.

Na severe Afriky sa nachádzajú dve španielske enklávy — okrem Melilly aj Ceuta. Hranica Melilly s Marokom meria 12 kilometrov, hranica s Ceutou má osem kilometrov. Migranti sa cez tieto hranice, ktoré sú chránené vysokými plotmi s ostnatým drôtom, videokamerami a strážnymi vežami, snažia dostať preliezaním plotov, plávaním pozdĺž pobrežia alebo ukrývaním sa vo vozidlách.