Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér navštívil oblasti postihnuté povodňami

Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Náhle prívaly vody odnášali autá a zaplavovali obytné domy i polia v španielskych regiónoch Valencia, Murcia a Andalúzia, kde lejaky spôsobili aj narušenie cestnej, železničnej a leteckej dopravy.

Madrid 14. septembra (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez navštívil v sobotu oblasti na juhovýchode krajiny, ktoré v uplynulých dňoch postihli povodne v dôsledku prudkých dažďov. Počet obetí na životoch v súvislosti s extrémnym počasím medzitým stúpol na šesť, informovala tlačová agentúra AFP.

Náhle prívaly vody odnášali autá a zaplavovali obytné domy i polia v španielskych regiónoch Valencia, Murcia a Andalúzia, kde lejaky spôsobili aj narušenie cestnej, železničnej a leteckej dopravy. Mimoriadne výdatné dažde hlásia z týchto častí Španielska už od stredy.

Hovorkyňa úradu vlády regiónu Valencia v sobotu uviedla, že polícia našla na poli blízko mesta Orihuela mŕtveho muža v stredných rokoch. Ďalších päť ľudí prišlo o život pri rôznych nehodách počas predošlých dvoch dní, keď pokúšali prejsť autom po zatopených cestách.

Premiér Sánchez si prezrel z vrtuľníka následky povodní v meste Orihuela a navštívil centrum velenia zasahujúcich zložiek. Neskôr vyjadril sústrasť pozostalým po obetiach a vyhlásil, že španielska vláda urobí všetko pre to, aby pomohla tým, čo prežili. Upozornil, že odhadnúť celkové škody bude možné až po znížení hladín riek.

Šéf regionálnej vlády vo Valencii, Ximo Puig, povedal pre španielsky verejnoprávny rozhlas, že "táto katastrofa bude mať vážne ekonomické následky".

Španielske ministerstvo vnútra informovalo, že v meste Santomera v regióne Murcia evakuovali v piatok ďalších 2000 obyvateľov po tom, ako už skôr presunuli do bezpečia 1500 ľudí v súvislosti s kontrolovaným vypúšťaním miestnej vodnej nádrže, ktorej hrozilo preliatie.