Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér prijal separatistického šéfa vlády Katalánska

Španielsky premiér Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stretnutie so separatistom Aragonesom v utorok večer v Madride sa pokladá za prvý krok smerujúci k rokovaniam o vyriešení konfliktu s Katalánskom.

Madrid 30. júna (TASR) - Len týždeň po spornom udelení milosti deviatim väzneným katalánskym separatistickým lídrom sa španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok prvýkrát stretol so šéfom regionálnej katalánskej vlády Perem Aragonesom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Stretnutie so separatistom Aragonesom v utorok večer v Madride sa pokladá za prvý krok smerujúci k rokovaniam o vyriešení konfliktu s Katalánskom.

Podľa správ médií trvalo stretnutie približne dve a pol hodiny.

Aragones po schôdzke novinárom povedal, že pre vyriešenie konfliktu je potrebné uznať právo Katalánska na sebaurčenie.

Šéf katalánskej vlády okrem iného požaduje, aby centrálna vláda v Madride súhlasila s usporiadaním referenda o nezávislosti regiónu od zvyšku Španielska, čo je požiadavka, ktorú Sánchez zatiaľ vždy odmietal.

"Je to politický konflikt, ktorý sa musí vyriešiť dialógom, rokovaniami a vôľou dosiahnuť dohodu. A túto dohodu musia potvrdiť občania Katalánska v hlasovaní," vyhlásil Aragones.

Podľa jeho slov sa so Sánchezom dohodli na pravidelných stretnutiach za rokovacím stolom, a to od polovice septembra.

Deväť vládou omilostených separatistických lídrov minulý týždeň oznámilo, že budú pokračovať v boji za nezávislosť ekonomicky silného katalánskeho regiónu na severovýchode Španielska a žiadať "slobodu pre Katalánsko".

V stredu pred väznicou Lledoners neďaleko Barcelony ich vítal samotný Aragones a nadšene pozdravovali stovky podporovateľov.

Ústavný súd deviatim lídrom ešte v roku 2019 udelil väzenské tresty za prípravu nezákonného referenda o nezávislosti Katalánska od zvyšku Španielska v roku 2017.

Ľavicová menšinová vláda v Madride ich omilostila napriek kritike konzervatívnej opozície. Tento krok bol potrebný na "obnovenie harmónie a spolužitia," vysvetlil Sánchez.