Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér Sánchez označil rozhovory s Katalánskom za prioritu

Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sánchez povedal, že katalánskym separatistom nepovolí uskutočniť referendum o nezávislosti.

Madrid 4. januára (TASR) - Líder španielskych socialistov Pedro Sánchez v sobotu označil otvorenie rozhovorov s Katalánskom za jednu z priorít, informovali agentúry AP a AFP. Španielsky parlament bude cez víkend hlasovať o vyslovení dôvery Sánchezovej vláde.

Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) sa už dohodla s alianciou Unidas Podemos (Spoločne môžeme) a premiér v sobotu predstavil vládny program, v ktorom sľúbil zvýšenie najnižších miezd a zvýšenie daní pre ľudí s najvyššími príjmami a pre veľké podniky.

Prvé hlasovanie o dôvere sa uskutoční v nedeľu, v ktorom sa však Sánchezovi pravdepodobne nepodarí získať absolútnu väčšinu 176 hlasov. Tri pravicové strany podľa AP uviedli, že budú hlasovať proti Sánchezovi.

Druhé hlasovanie je naplánované na utorok a Sánchezovi v ňom na vyslovenie dôvery stačí jednoduchá väčšina hlasov. Socialisti sa v takom prípade musia spoliehať na niektorých poslancov, ktorí sľúbili, že sa v tomto hlasovaní zdržia. Patrí medzi nich aj 13 zákonodarcov Republikánskej ľavice Katalánska (ERC).

ERC a PSOE sa nedávno dohodli na otvorení rozhovorov s katalánskou vládou vo veci riešenia otázky osamostatnenia Katalánska.

Sánchez poslancom 350-člennom parlamente v sobotu povedal, že riešenie tohto konfliktu sa musí presunúť "zo súdov naspäť do politiky".

Pravicové strany Sáncheza obviňujú, že ohrozuje územnú celistvosť Španielska, keď sa dohodol na rokovaniach s katalánskymi separatistami. Líder Ľudovej strany (PP) Pablo Casado Sáncheza kritizoval za dohody uzavreté s Podemos a ERC.

Polovica obyvateľov Katalánska a väčšina Španielov podľa AP nesúhlasí s nezávislosťou tohto regiónu vo východnej časti krajiny.

Sánchez povedal, že katalánskym separatistom nepovolí uskutočniť referendum o nezávislosti, čo podľa španielskej vlády a súdov porušuje ústavu krajiny.

Sánchezova strana PSOE získala v novembrových parlamentných voľbách najvyšší počet kresiel v španielskom parlamente. Strane to však nestačí na parlamentnú väčšinu. Republikánska ľavica Katalánska vo štvrtok avizovala, že Sáncheza v jeho snahe sformovať novú vládu podporí. Sánchez takisto získal podporu ľavicovej aliancie Unidas Podemos ako aj viacerých menších politických strán.