Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér vyzdvihol urovnanie vzťahov s Katalánskom

Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Priblížil, že dosiahli niekoľko dohôd, ktoré ovplyvnia každodenný život obyvateľov Katalánska, ako napríklad záväzok prilákať do regiónu nové technologické odvetvia.

Barcelona 21. decembra (TASR) – Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok navštívil Barcelonu, aby vedeniu Katalánska ukázal, že jeho prísľub presadiť amnestiu pre tamojších separatistov sa lídrom tohto politicky nepokojného regiónu vypláca. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Sánchez po stretnutí s predsedom katalánskej vlády Perem Aragonesom vyzdvihol výrazné zlepšenie vzťahov medzi Madridom a Barcelonou od svojho nástupu k moci v roku 2018. Priblížil, že dosiahli niekoľko dohôd, ktoré ovplyvnia každodenný život obyvateľov Katalánska, ako napríklad záväzok prilákať do regiónu nové technologické odvetvia, prevod správy miestnych vlakových liniek na katalánske úrady či navrhovaný zákon na ochranu jazykov menšín, akým je aj katalánčina.

Aragones zdôraznil prísľub opätovného stretnutia najneskôr v marci budúceho roka. Témou má byť usporiadanie oficiálneho referenda o sebaurčení, o ktoré sa separatisti dlhodobo usilujú.

Katalánsky premiér pozná stanovisko španielskeho premiéra, ktorý jasne odmieta samostatnosť Katalánska. Sánchez však v predchádzajúcom rozhovore zdôraznil, že počas nasledujúcich štyroch rokov je nevyhnutné posilniť katalánsku samosprávu.

Sánchez sa stal terčom ostrej kritiky španielskej konzervatívnej opozície za prísľub amnestie pre účastníkov neúspešného pokusu o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017. Amnestia však bola zásadným faktorom, ktorý Sánchezovi umožnil získať podporu katalánskych separatistických strán. Tú potreboval na zostavenie vlády po júlových parlamentných voľbách, ktoré sa skončili nerozhodne.

Nárast politického vplyvu separatistov však prichádza v čase, keď ich podpora medzi voličmi klesá. V júlových voľbách dosiahli iba slabé výsledky. Roztržky medzi vodcami hnutia za nezávislosť zároveň spôsobili viditeľný pokles počtu účastníkov protestov v uliciach.