Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd prijal sťažnosť na kandidáta volieb v Kolumbii

Na archívnej z 29. mája 2022 kolumbijský prezidentský kandidát Gustavo Petro. Foto: TASR/AP

Sťažnosť na súd v súvislosti s Petrom podal v marci Francois Roger Cavard - právnik, ktorý sa v roku 2018 neúspešne pokúsil zvrátiť Petrovu kandidatúru.

Madrid 30. mája (TASR) - Španielsky Národný súd pripustil sťažnosť na kolumbijského prezidentského kandidáta Gustava Petra, ktorá súvisí s údajným únosom novinára spred desiatok rokov. Petro vtedy patril k dnes už neexistujúcej partizánskej skupine M-19. Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedli španielske justičné zdroje.

Podrobnosti o rozhodnutí o prijatí sťažnosti boli zverejnené v pondelok, deň po tom, ako kolumbijskí voliči posunuli Petra, kandidujúceho za ľavicu, do druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa má konať 19. júna.

Kauza únosu sa týka kolumbijského novinára Fernanda Gonzáleza Pacheca, ktorý zomrel v roku 2014. Únos sa odohral v roku 1981 a spáchala ho skupina M-19, ktorá novinára po niekoľkých dňoch prepustila na slobodu bez zranení.

Sťažnosť na súd v súvislosti s Petrom podal v marci Francois Roger Cavard - právnik, ktorý sa v roku 2018 neúspešne pokúsil zvrátiť Petrovu kandidatúru.

Právnik pritom argumentoval tým, že Petro nebol omilostený za zločiny spáchané počas členstva v partizánskej skupine M-19, ku ktorej sa pridal ešte ako tínedžer. Skupina M-19 zložila zbrane v roku 1990.

Cavard v žalobe obviňuje Petra zo zločinov proti ľudskosti ako "jedného z najvyšších veliteľov" mestskej partizánskej skupiny, ktorá podľa neho vykonávala selektívne vraždy, bombové útoky, masakry a únosy, pričom má na svedomí aj prípady mučenia, krutého zaobchádzania či zmiznutia osôb.

Španielska prokuratúra požiadala o zamietnutie Cavardovej sťažnosti s odôvodnením, že španielsky súdny systém nemá právomoc viesť takéto vyšetrovanie.

Sudca španielskeho Národného súdu Joaquín Gadea však vo svojom rozhodnutí z 19. mája konštatoval, že najvyšší trestný súd v Španielsku má právomoc prevziať prípad únosu, pretože zosnulý novinár Fernando González Pacheco mal španielske občianstvo.

Denník Le Figaro na svojom webe v pondelok napísal, že v pondelok zverejnené súdne rozhodnutie je len predbežným krokom. Podľa justičných orgánov bude totiž potrebné preukázať, že Fernando González Pacheco mal v čase svojho únosu španielsku štátnu príslušnosť.