Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsky sudca chce vypočuť šéfa firmy, ktorá vyvinula Pegasus

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Španielske orgány činné v trestnom konaní sa týmto prípadom začali zaoberať po tom, ako španielska vláda uviedla, že softvér Pegasus sa používal na sledovanie jej ministrov.

Madrid 8. júna (TASR) - Španielsky najvyšší súd vyzval riaditeľa izraelskej softvérovej firmy NSO Group, aby vypovedal ako svedok v kauze používania jej softvéru Pegasus na sledovanie španielskych politikov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Súd v utorok vo vyhlásení uviedol, že sudca José Luis Calama odcestuje do Izraela, aby vypočul generálneho riaditeľa v rámci komisie na vyšetrenie špionáže. Termín dátumu svedeckej výpovede sa vo vyhlásení neuvádza.

Španielske orgány činné v trestnom konaní sa týmto prípadom začali zaoberať po tom, ako španielska vláda uviedla, že softvér Pegasus sa používal na sledovanie jej ministrov. Toto odhalenie vyvolalo v Španielsku politickú krízu, ktorá v máji viedla k demisii riaditeľky špionážnej služby Paz Estebanovej.

Vláda pritom bližšie nešpecifikovala okolnosti sledovania členov vlády, vrátane premiéra Pedra Sáncheza, ministerky obrany Margarity Roblesovej a ministra vnútra Fernanda Grande-Marlasku. Neuviedla ani, kto za sledovaním bol.

Súd vo svojom vyhlásení z utorka uviedol, že príslušný sudca zrušil utajenie dokumentov súvisiacich s prípadom, čím sa podľa Reuters otvorila cesta pre zverejnenie niektorých detailov, ktoré boli doteraz dôverné.

Súd už požiadal NSO o poskytnutie informácií o niektorých aspektoch spywaru Pegasus, ktorý v iných častiach sveta údajne používali autoritárski vládcovia na sledovanie opozičných politikov a aktivistov občianskej spoločnosti.

Vo svojej reakcii na túto požiadavku spoločnosť NSO v e-maili adresovanom Reuters deklarovala, že "funguje výlučne v rámci zákona" a vyjadrila presvedčenie, že taký bude aj výsledok "akéhokoľvek vládneho vyšetrovania".

Spoločnosť NSO vo svojom e-maile neuviedla, či jej riaditeľ Šalev Hulio odpovie na otázky španielskeho sudcu.

Pegasus je špionážny softvér určený na boj proti terorizmu a proti páchateľom obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Je schopný napríklad extrahovať dáta z chatovacích aplikácií ako WhatsApp, Facebook a Viber či z e-mailov a prehliadačov. Monitorované osoby tiež dokáže na diaľku sledovať prostredníctvom mikrofónu a kamery telefónu a môže vytvárať aj snímky obrazovky alebo zaznamenávať písanie textu na klávesnici.