Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

SPD pred druhým kolom nepodporí Babiša, proti Pavlovi sa vymedzilo

Na snímke Tomio Okamura. Foto: TASR/Michal Svítok

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 27. a 28. januára.

Praha 17. januára (TASR) - České opozičné hnutie Sloboda a priama demokracia - Tomio Okamura (SPD) nepodporí expremiéra Andreja Babiša pred druhým kolom prezidentských volieb. V utorok to uviedol predseda hnutia Tomio Okamura. Zároveň sa vymedzili proti druhému kandidátovi Petrovi Pavlovi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe správy servera Novinky.cz.

"O žiadnej priamej podpore nikoho sme v SPD nerokovali. Náš kandidát je Jaroslav Bašta," povedal predseda hnutia pred mimoriadnym rokovaním Poslaneckej snemovne, na ktorom chce opozícia vysloviť nedôveru vláde Petra Fialu. Jaroslav Bašta získal v prvom kole volieb 4,45 percenta hlasov a skončil na piatom mieste z ôsmich kandidátov.

"Voliči sú dostatočne inteligentní, naše odporúčanie je celkom jasné a dáva občanom rôzne možnosti," uviedol Okamura. Dodal, že napríklad Bašta chce v druhom kole hodiť do urny prázdny hlasovací lístok. Zároveň však hnutie zdôraznilo, že svojim voličom odporúča, aby nevolili kandidáta Petra Pavla.

Babiš na tlačovej konferencii v sobotu po vyhlásení výsledkov potvrdil, že sa stretol s poslancom SPD Jaroslavom Foldynom. Podľa Foldynu spolu vyjednávali o podpore, ktorú si Babiš od nich vyžiadal.

SPD je okrem hnutia ANO druhou opozičnou stranou v Poslaneckej snemovni. Vládna päťkoalícia pred druhým kolom podporila Petra Pavla. Podporu mu vyjadrili aj niektorí neúspešní kandidáti vrátane Danuše Nerudovej, Pavla Fischera či Marka Hilšera.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 27. a 28. januára.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)