Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OFICIÁLNE: Zverejnili príčinu smrti Georga Michaela. Kde ho pochovajú?

George Michael Foto: TASR/AP

Michael zomrel vo svojom dome vo veku 53 rokov. Prvotnou pitvou sa nepodarilo určiť príčinu jeho smrti.

Londýn 7. marca (TASR) - Britský popový spevák George Michael zomrel prirodzenou smrťou následkom problémov so srdcom a pečeňou. Oznámil to dnes súdny lekár na základe výsledkov pitvy.

Spevák trpel dilatačnou kardiomyopatiou, ktorá spôsobuje natiahnutie a stenčenie srdcového svalu, čím dochádza k nedostatočnému prekrveniu tela. Potvrdená bola uňho i myokarditída, teda zápal srdcového svalu.

Ďalšou zistenou chorobou u zosnulého umelca bola stukovatená pečeň, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na Darrena Saltera, súdneho lekára grófstva Oxfordshire, kde hudobník zomrel.

"Vyšetrovanie smrti Georgea Michaela bolo ukončené a záverečná pitevná správa vypracovaná. Keďže sa potvrdila prirodzená príčina úmrtia - dilatačná kardiomyopatia s myokarditídou a stukovatená pečeň -, vyšetrovanie sa ukončilo a nie sú v tejto záležitosti potrebné ďalšie kroky. Nebudú poskytnuté už žiadne aktualizácie a rodina zosnulého žiada médiá a verejnosť o rešpektovanie súkromia," uvádza sa vo vyhlásení súdneho lekára.

Miestna polícia pôvodne vyhlásila, že Michaelova smrť bola "náhla, ale nie podozrivá", pričom prvotná posmrtná analýza sa ukázala ako "bezvýsledná" a príčinu úmrtia sa nepodarilo uspokojivo určiť.

Spevákove ostatky budú teraz vydané jeho rodine. Predpokladá sa, že Michael bude pochovaný na cintoríne Highgate v severnom Londýne vedľa svojej matky Lesley, ktorá zomrela v roku 1997 na rakovinové ochorenie.

George Michael, vlastným menom Georgios Kyriacos Panayiotou, zomrel vo veku 53 rokov vlani 25. decembra vo svojom dome v obci Goring-on-Thames v grófstve Oxfordshire na juhu Anglicka. Našiel ho jeho partner Fadi Fawaz.

Hudobník mal okrem zdravotných ťažkostí aj problémy s drogami a alkoholom. Koncom 90. rokov verejne potvrdil svoju homosexuálnu orientáciu. Podporoval aj viaceré charitatívne organizácie; pri mnohých vyšla táto skutočnosť na povrch až po jeho smrti.

Rodený Londýnčan, ktorému v žilách kolovala grécka krv, začínal s hudbou v 16 rokoch. Svoju kariéru odštartoval začiatkom 80. rokov v skupine Wham!, neskôr pokračoval ako sólový umelec. Počas Michaelovho pôsobenia na hudobnej scéne sa predalo viac než 115 miliónov jeho albumov, vďaka čomu patril medzi najbohatších britských umelcov.