Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Merkelová navštívila Navaľného v berlínskej nemocnici

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Merkelová sa už hneď po zverejnení prvých správ o útoku na Navaľného zasadzovala za to, aby ho prepravili do Nemecka na lekárske ošetrenie.

Berlín 28. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová tajne navštívila Alexeja Navaľného počas jeho hospitalizácie v berlínskej nemocnici Charité. Uviedol to v nedeľu večer na svojej webovej stránke nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel, ktorý to označil za neobvyklé gesto solidarity spolkovej kancelárky s týmto ruským opozičným politikom.

Tajná návšteva Navaľného je podľa Spiegla ďalším znakom toho, že Merkelová bude trvať na objasnení prípadu jeho otravy nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

Navaľného prepustili v utorok z berlínskej nemocnice Charité. V nemeckej metropole bol hospitalizovaný od 22. augusta. Letecky ho tam previezli zo sibírskeho mesta Omsk, kde ho hospitalizovali 20. augusta po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Rusko stále popiera svoju účasť na pokuse o otravu Navaľného. Médiá lojálne vláde, ale aj hovorcovia ministerstiev namiesto toho stále prichádzajú s novými teóriami o útoku na Navaľného. Podľa jednej z nich Navaľnyj nebol otrávený na území Ruska, ale až v Nemecku, píše Spiegel.

Merkelová sa už hneď po zverejnení prvých správ o útoku na Navaľného zasadzovala za to, aby ho prepravili do Nemecka na lekárske ošetrenie.