Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Spiegel:Ukrajina dostala od Nemecka systém protivzdušnej obrany IRIS-T

Na snímke žena máva ukrajinskou vlajkou počas protestu proti vojne na Ukrajine pred budovou, v ktorej sídli úrad nemeckého kancelára v Berlíne 11. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ide o prvý zo štyroch systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré Nemecko prisľúbilo Ukrajine.

Berlín 11. októbra (TASR) - Ukrajina získala moderný nemecký protivzdušný systému IRIS-T, informoval v utorok magazín Der Spiegel. Nemecké ministerstvo obrany zatiaľ túto správu nepotvrdilo. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ide o prvý zo štyroch systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré Nemecko prisľúbilo Ukrajine. Informácie, že Berlín zvažuje doručenie systému IRIS-T v hodnote 150 miliónov eur, sa objavili už v máji. Nemecké ozbrojené sily však tento systém, ktorý je považovaný za jeden z najmodernejších na svete, samy nevlastnia.

Rusko v pondelok počas rannej dopravnej špičky ostreľovalo mestá po celej Ukrajine, čo si vyžiadalo životy civilistov a spôsobilo výpadky elektriny a tepla. Išlo o evidentnú odplatu za sobotňajší výbuch na Kerčskom moste, keďže ruský prezident Vladimir Putin ho označil za teroristický útok a pripísal ho ukrajinským tajným službám.

Protivzdušné systémy sú dôležité nielen ako ochrana pred raketovými útokmi, ale aj proti dronom. Ukrajina v uplynulých týždňoch čelí čoraz častejším útokom tzv. samovražedných dronov iránskej výroby. Spôsobujú závažné škody na životoch, majetku a infraštruktúre, pripomína Reuters.