Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Spielberg si v Berlíne prevezme ocenenie za celoživotné dielo

Na archívnej snímke Steven Spielberg. Foto: TASR/AP

Na podujatí bude zároveň uvedená retrospektívna prehliadka filmov tohto oscarového tvorcu, oznámili v utorok organizátori.

Berlín 22. novembra (TASR) - Americkému režisérovi Stevenovi Spielbergovi na budúci rok vo februári na 73. ročníku Berlínskeho medzinárodného filmového festivalu (Berlinale) udelia cenu za celoživotné dielo.

Na podujatí bude zároveň uvedená retrospektívna prehliadka filmov tohto oscarového tvorcu, oznámili v utorok organizátori, z ktorých vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Berlinale, prvý veľký európsky festival v roku, označil viac ako 100 Spielbergových filmov a TV seriálov za "ojedinelý zjav v histórii svetovej kinematografie za uplynulých 60 rokov", pričom vyzdvihol ich "obrovskú rozmanitosť".

Spielberg dostane čestného Zlatého medveďa na slávnostnom ceremoniáli počas festivalu, ktorý sa bude konať 16.-26. februára v nemeckom hlavnom meste. Na festivale premietnu aj jeho nový čiastočne autobiografický film Fabelmanovci.

"Steven Spielberg svojou neuveriteľnou kariérou očaril nielen generácie divákov na celom svete, ale dal aj nový význam filmu ako továrni na sny," uviedli vo vyhlásení riaditelia Berlinale Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian.

Spielberg (75), trojnásobný držiteľ Oscara a sedemnásobný držiteľ Zlatého glóbusu, je všeobecne považovaný za jedného z najväčších žijúcich režisérov Hollywoodu.

Berlinale patrí spolu s filmovými festivalmi vo francúzskom Cannes a v talianskych Benátkach medzi tri najvýznamnejšie európske podujatia svojho druhu.