Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Spod trosiek zachránili v Turecku živých ľudí na 5. deň po zemetrasení

Tureckí záchranári prevážajú Ergina Guzeloglana do sanitky po tom, čo ho päť dní po zemetrasení v Hatay na juhu Turecka vytiahli zo zrútenej budovy v sobotu 11. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ergina Guzeloglana (36) sa podarilo vyslobodiť v tureckom meste Antakya.

Antakya 11. februára (TASR) — Záchranári v Turecku vyslobodili päť živých členov jednej rodiny spod trosiek ich domu. Od ničivého zemetrasenia uplynulo 129 hodín. TASR informuje podľa agentúry AP.

V zničenom meste Nurdag v provincii Gaziantep najskôr v sobotu vyslobodili matku Havvu a dcéru Fatmagul Aslanové, informovala stanica HaberTurk. Záchranné tímy sa neskôr dostali k otcovi Hasanovi. Trval však na tom, aby najskôr vyslobodili jeho ďalšiu dcéru Zeynep a syna Saltika Bugra, uviedla stanica.

Hasana vytiahli ako posledného. Nadšení záchranári skandovali "Boh je veľký!", keď ho prenášali do sanitky.

V sobotu skoro ráno, päť dní po ničivom zemetrasení, zachránili aj štyroch ďalších ľudí. Bol medzi nimi 16-ročný mladík, ktorého vyslobodili spod trosiek 119 hodín po zemetrasení a 70-ročná ženu, ktorú zachránili o tri hodiny neskôr. "Aký je to deň?", opýtal sa Kamil Can Agas svojich tureckých a kirgizských záchrancov v meste Kahramanmaras, uviedla televízia NTV.

Ďalšieho živého človeka, Ergina Guzeloglana (36), sa podarilo vyslobodiť v tureckom meste Antakya.

Nie všetko sa však skončilo nádejne. Záchranári sa v sobotu skoro ráno dostali k 13-ročnému dievčaťu v troskách budovy v provincii Hatay a zaintubovali ho. Zomrela však skôr, ako jej mohli lekári amputovať končatinu a vyslobodiť ju, informovali noviny Hurriyet.

Aj keď odborníci tvrdia, že uväznení ľudia môžu pod troskami prežiť týždeň alebo aj viac, šance na nájdenie ďalších preživších sa rýchlo zmenšujú.