Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojenci podporili výzvu na prepustenie zadržaných Kubáncov

Protest proti krokom kubánskej vlády, vo Washingtone, 26. júla 2021. Foto: TASR/AP

Bidenova vláda tvrdí, že hľadá spôsoby, ako na Kube obnoviť prístup na internet a ako umožniť fyzickým osobám pôvodom z Kuby posielať na ostrov peniaze bez toho, aby na ne mali dosah tamojšie úrady.

Washington 26. júla (TASR) – Pravicovo orientované vlády latinskoamerických štátov a ďalší spojenci USA sa v pondelok pripojili k Washingtonu a vyzvali Kubu, aby rešpektovala ľudské práva a aby prepustila na slobodu ľudí zadržaných po nedávnych bezprecedentných masových protestoch proti vláde na ostrove.

Podľa agentúry AFP americký minister zahraničných vecí Antony Blinken adresoval komunistickej vláde na Kube výzvu, aby „rešpektovala zákonom zaručené práva a slobody kubánskeho ľudu" a prepustila osoby zadržané nedávno za realizáciu ich práva na slobodné vyjadrenie nesúhlasu.

K tejto Blinkenovej výzve sa pridalo 20 štátov vrátane Brazílie, Kolumbie a Ekvádoru, dodala AFP.

„Žiadame kubánsku vládu, aby vypočula hlas a požiadavky kubánskeho ľudu," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré obsahuje aj výzvu prestať s obmedzovaním dostupnosti internetu.

Túto výzvu podporilo aj niekoľko európskych krajín vrátane Rakúska, Poľska a Grécka.

AFP poznamenala, že tak neurobili blízki spojenci USA, ako sú Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Španielsko, a to napriek snahe úzko spolupracovať s prezidentom Joeom Bidenom po turbulenciách, ktorými prechádzali transatlantické vzťahy za vlády jeho predchodcu Donalda Trumpa.

Spojené štáty minulý týždeň v reakcii na potlačenie protestov na Kube uvalili sankcie na kubánskeho ministra obrany Álvara Lópeza. Prezident Biden okrem toho vyhlásil, že toto je len začiatok represívnych opatrení proti režimu v Havane.

Bidenova vláda tvrdí, že hľadá spôsoby, ako na Kube obnoviť prístup na internet a ako umožniť fyzickým osobám pôvodom z Kuby posielať na ostrov peniaze bez toho, aby na ne mali dosah tamojšie úrady.

Masové protesty sa na Kube odohrali 11. a 12. júla. Do ulíc vyše 40 miest vtedy vyšli tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2.