Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojenci sa zatiaľ nedohodli na dodávke tankov Leopard na Ukrajinu

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak prichádza na tlačovú konferenciu v rámci schôdzky zástupcov krajín, ktoré poskytujú Ukrajine pomoc v boji proti ruskej invázii na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku 20. januára 2023. Foto: TASR/AP

Nemecko ako výrobca tankov musí ďalším krajinám dať súhlas na ich poskytnutie Ukrajine, ktorá nie je členskou krajinou NATO.

Ramstein 20. januára (TASR) - Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok v Nemecku nedohodli na dodaní bojových tankov Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak povedal, že 15 krajín, ktoré vlastnia tanky Leopard 2 nemeckej výroby, sa zatiaľ nedohodli. Poľsko sľúbilo dodávku 14 takýchto tankov pod podmienkou, že to urobia aj iné krajiny.

Blaszczak rokovanie označil za "dobrú diskusiu medzi spojencami" a dodal, že o dodaní tankov sa bude hovoriť na ďalších rokovaniach. Nemecký minister obrany Boris Pistorius uviedol, že záležitosti sa hýbu vpred.

Nemecko ako výrobca tankov musí ďalším krajinám dať súhlas na ich poskytnutie Ukrajine, ktorá nie je členskou krajinou NATO. Berlín zatiaľ odoláva rastúcemu tlaku o poskytnutie tankov Leopard 2 Kyjevu alebo umožneniu ich presunu z iných krajín. O dodávky tankov žiadali aj predstavitelia Ukrajiny.

Pistorius ešte pred rokovaním v Ramsteine povedal, že Nemecko "zváži všetky pre a proti" predtým, ako prijme rozhodnutie.

Kontaktná skupina sa zišla na americkej leteckej základni Ramstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Hlavnou témou rokovaní bola ďalšia vojenská pomoc Ukrajine, najmä dodanie bojových tankov Leopard 2. Medzi účastníkmi z približne 50 krajín bol aj americký minister obrany Lloyd Austin a ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.