Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojené arabské emiráty odložili štart misie na Mars

Na snímke z videa projektový manažér Omran Sharaf (vpravo) a Keidži Suzuki, riaditeľ štartovacieho tímu spoločnosti Mitsubishi počas tlačovej konferencie pred štartom misie na Mars v Japonsku 13. júla 2020. Foto: TASR/AP

Misia Spojených arabských emirátov využíva obdobie, keď je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov.

Dubaj 14. júla (TASR) – Spojené arabské emiráty (SAE) dnes oznámili, že štart misie Hope, ktorá mala v stredu zamieriť na Mars, sa z dôvodu nepriaznivého počasia na japonskom kozmodróme Tanegašima odkladá. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Vesmírna agentúra SAE a Vesmírne stredisko Muhammada bin Rašída v spolupráci so spoločnosťou Mitsubishi oznámili odloženie misie sondy Hope na Mars v dôsledku poveternostných podmienok," uviedla vláda SAE na Twitteri.

Raketa s nepomenovanou vesmírnou kapsulou mala podľa plánu odštartovať o 05:51 v stredu ráno miestneho času (22:51 h SELČ).

Na archívnej snímke z 1. júna 2020 zverejnenej vesmírnym strediskom Mohammeda Bin Rašída sonda Hope.
Foto: TASR/AP


Nový termín saudskoarabské úrady stanovili na 05:43 v piatok (22:43 SELČ).

Misia SAE využíva obdobie, keď je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov.

Hope by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Cieľom misie, ktorá bude trvať dva roky, je poskytnúť komplexný obraz dynamiky počasia na červenej planéte.