Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Spojené arabské emiráty oficiálne ukončili bojkot Izraela

Ilustračná snímka, izraelská vlajka. Foto: TASR/AP

Po Egypte a Jordánsku sú tak treťou arabskou krajinou, ktorá súhlasila s nadviazaním oficiálnych vzťahov s Izraelom.

Dubaj 29. augusta (TASR) - Prezident Spojených arabských emirátov (SAE) v sobotu vydal dekrét, ktorým zrušil zákon nariaďujúci bojkot Izraela. Obe krajiny tak môžu uzatvárať finančné dohody, informovala agentúra Reuters.

Dekrét prezidenta SAE, šejka Chalífa ibn Saída Nahajána, je podľa štátnej tlačovej agentúry WAM zameraný na "podporu spolupráce s cieľom dospieť k (nadviazaniu) bilaterálnych vzťahov".

Ide o znak napredovania vzájomných vzťahov Izraela a SAE po tom, ako 13. augusta obe krajiny oznámili, že dosiahli dohodu o nadviazaní diplomatických vzťahov.

Ako píše agentúra AP, dekrét formálne ruší zákon z roku 1972, prijatý krátko po vzniku SAE. Zákon odrážal v tom čase všeobecne rozšírený postoj arabských krajín, podľa ktorého k uznaniu Izraela dôjde až vtedy, keď budú mať Palestínčania samostatný štát.

Ako prvý o dosiahnutí dohody o nadviazaní diplomatických stykov medzi Izraelom a SAE informoval americký prezident Donald Trump, keďže dohodu sprostredkovali Spojené štáty.

Týkať by sa mala takisto zavedenia priamych letov, bezpečnosti, telekomunikácií, energetiky, cestovného ruchu a zdravotníctva. Obe krajiny tiež nadviažu spoluprácu v boji proti pandémii koronavírusu.

SAE sú po Egypte a Jordánsku iba treťou arabskou krajinou, ktorá súhlasila s nadviazaním oficiálnych vzťahov s Izraelom. Izraelskí a americkí predstavitelia vyjadrili nádej, že tieto tri krajiny budú čoskoro nasledovať aj ďalšie arabské krajiny Perzského zálivu. Predpokladajú tiež, že vzťahy medzi Izraelom a ostatnými arabskými krajinami Perzského zálivu budú založené na obchodných a bezpečnostných záujmoch a ich spoločnom nepriateľstve voči Iránu.