Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Spojené arabské emiráty opäť otvoria hranice s Katarom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Správa prichádza po tom, ako členské štáty Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu podpísali na utorkovom summite v saudskoarabskom meste Ulá dohodu, ktorá ukončila blokádu Kataru.

Abú Zabí/Dauha 8. januára (TASR) - Spojené arabské emiráty (SAE) od soboty opäť otvoria svoje pozemné a námorné hranice, ako aj vzdušný priestor s Katarom. V piatok to oznámil námestník ministra zahraničných vecí SAE, ktorého citovala tamojšia štátna tlačová agentúra WAM.

Správa prichádza po tom, ako členské štáty Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) podpísali na utorkovom summite v saudskoarabskom meste Ulá dohodu, ktorá ukončila blokádu Kataru. Saudská Arábia opätovné otvorenie hraníc s Katarom oznámila ešte v pondelok večer.

Saudská Arábia, SAE a Bahrajn prerušili 5. júna 2017 s Katarom diplomatické a obchodné vzťahy, ako aj dopravné spojenie a obvinili ho z podpory "teroristických" skupín. K blokáde sa neskôr pripojil aj Egypt, ktorý však nie je členom GCC.

Na summite GCC sa po prvýkrát od začiatku diplomatickej krízy zúčastnil aj katarský emir Tamím bin Hamad Sání. Okrem Saudskej Arábie, SAE, Bahrajnu a Kataru do zoskupenia GCC patria aj Omán a Kuvajt.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí oznámenie o otvorení hraníc s Katarom označilo za "dôležitý krok k vyriešeniu sporu", vyzvalo však na zrušenie všetkých sankcií proti svojmu spojencovi. Ankara podporovala Dauhu od zavedenia blokády a okrem iného jej poskytovala dodávky potravín.