Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spojené arabské emiráty zaradia učivo o holokauste do školských osnov

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

V nadväznosti na historicky významné Abrahámove dohody SAE odteraz zahrnú holokaust do učebných osnov základných a stredných škôl, uviedlo veľvyslanectvo na sociálnej sieti.

Dubaj 9. januára (TASR) - Spojené arabské emiráty (SAE) začnú vyučovať o holokauste na hodinách dejepisu na základných a stredných školách. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na veľvyslanectvo tejto arabskej krajiny v USA.

"V nadväznosti na historicky významné Abrahámove dohody SAE odteraz zahrnú holokaust do učebných osnov základných a stredných škôl," uviedlo veľvyslanectvo na sociálnej sieti Twitter. Dohody o normalizácii vzťahov podpísal Izrael so štyrmi arabskými štátmi: SAE, Bahrajnom, Sudánom a Marokom.

Osobitná veľvyslankyňa USA proti antisemitizmu Deborah Lipstadtová toto oznámenie ocenila a očakáva, že SAE budú čoskoro nasledovať aj ďalšie krajiny. "Vzdelávanie o holokauste je pre ľudstvo nevyhnutne potrebné a príliš veľa krajín príliš dlho z politických dôvodov naďalej šoa bagatelizuje," napísala Lipstadtová, pričom použila hebrejský výraz pre holokaust.

Oznámenie prichádza pred plánovaným stretnutím pracovných skupín Negevského fóra v Abú Zabí. Na stretnutí sa zúčastnia predstavitelia Bahrajnu, Egypta, Izraela, Maroka, SAE a Spojených štátov.

Nacisti vyvraždili v celej Európe počas druhej svetovej vojny približne šesť miliónov Židov. Izrael, založený v roku 1948 ako útočisko pre Židov, automaticky udeľuje občianstvo každému, kto má židovský pôvod.