Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Spojené kráľovstvo si pripomenulo obete prvej svetovej vojny

Na archívnej snímke britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly povedal, že Spojené kráľovstvo tento rok vzdáva poctu svojim vojakom a ľudia si budú pamätať aj boj Ukrajiny za slobodu.

Londýn 11. novembra (TASR) - Spojené kráľovstvo si v piatok dvoma minútami ticha pripomenulo obete prvej svetovej vojny. "Budeme si ich pamätať dnes a navždy," uviedol na Twitteri britský premiér Rishi Sunak. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

Briti si takouto spomienkou každoročne o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) pripomínajú koniec prvej svetovej vojny v roku 1918. Nedávno obnovený zvon Big Ben vo veži zazvonil pri tejto príležitosti 11-krát.

Spomienkové slávnosti sa konali na viacerých miestach v Británii vrátane škótskeho hlavného mesta Edinburgh. Svet slávi 11. november ako Medzinárodný deň vojnových veteránov.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly povedal, že Spojené kráľovstvo tento rok vzdáva poctu svojim vojakom a ľudia si budú pamätať aj boj Ukrajiny za slobodu. Cleverly sa zúčastnil na spomienkovej slávnosti v Paríži.

"Spojené kráľovstvo neochvejne stojí pri našich priateľoch a spojencoch pri obrane slobody a demokracie na Ukrajine a je pre mňa česť stáť bok po boku s našim historickým spojencom Francúzskom," uviedol vo vyhlásení. Cleverly má s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Collonovou rokovať aj o podpore pre Ukrajinu.

V krajinách Spoločenstva národov (Commonwealth) znie oficiálny názov tohto dňa Deň pamäti (Remembrance Day), v Spojených štátoch amerických si ho pripomínajú ako Deň veteránov, vo Francúzsku a v niektorých ďalších západoeurópskych krajinách ako Deň prímeria.

Ďalšie podujatia sa v Británii budú konať v nedeľu vrátane spomienky pri hrobe neznámeho vojaka na londýnskej ulici Whitehall (The Cenotaph), na ktorom sa zúčastnia aj členovia kráľovskej rodiny, pripomína BBC. Kráľ Karol III. na mieste položí veniec s vlčím makom.

Symbolom utrpenia vojakov vo vojnovom konflikte sa stal červený kvet vlčieho maku. Medzinárodný deň vojnových veteránov nazývajú v niektorých krajinách aj Deň červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.