Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty a Británia uvalili sankcie na Nikaraguu

Na archívnej snímke nikaragujský prezident Daniel Ortega (vpravo) a jeho manželka Rosario Murillová. Foto: TASR/AP

V uplynulých mesiacoch bolo na základe vágnych obvinení z podkopávania suverenity Nikaraguy zadržaných viac ako 30 predstaviteľov opozície, vrátane Ortegových bývalých partizánskych spolubojovníkov.

Londýn/Washington 15. novembra (TASR) - Spojené štáty a Británia v pondelok oznámili uvalenie sankcií na popredných predstaviteľov Nikaraguy. Informovala o tom agentúra AFP.

Británia uviedla, že v reakcii na nedávne sporné voľby v Nikarague uvalila zákaz cestovania a zmrazila majetok ôsmim prominentným Nikaragujčanom vrátane prvej dámy Rosario Murillovej, ktorá zastáva aj funkciu viceprezidentky.

Tento krok Londýna prišiel po podobnom oznámení amerického ministerstva financií vo Washingtone, ktoré svoje sankcie zameralo na deväť predstaviteľov vlády dlhoročného nikaragujského lídra Daniela Ortegu, ako aj na úrad federálneho prokurátora.

"Ortegov režim odopiera nikaragujskému ľudu základné ľudské práva," uviedla britská ministerka pre Európu a Ameriku Wendy Mortonová. "Nedávne prezidentské voľby boli zmanipulované a opoziční politici a demonštranti sú neustále väznení z politických dôvodov," spresnila Mortonová.

Podľa nej Londýnom uvalené sankcie zabezpečia, že tí, ktorí sú zodpovední za útoky na demokraciu v Nikarague, "budú za svoje činy skutočne pykať".

Britská vláda vysvetlila, že Rosario Murillová sa dostala na zoznam sankcionovaných "za účasť na štátom podporovanom potláčaní demonštrácií, diskreditácii nezávislých novinárov a vylúčení opozičných kandidátov" z volieb.

Agentúra AFP pripomenula, že v uplynulých mesiacoch bolo na základe vágnych obvinení z podkopávania "suverenity Nikaraguy" zadržaných viac ako 30 predstaviteľov opozície, vrátane Ortegových bývalých partizánskych spolubojovníkov a siedmich potenciálnych prezidentských kandidátov.

Ortega bol pri moci už po zosadení diktátora Anastasia Somozu v roku 1979 až do roku 1990. V roku 2006 bol opätovne zvolený za prezidenta. V roku 2014 jeho vládnuca strana Sandinistický front národného oslobodenia (FSLN) presadila reformu ústavy, ktorá zrušila obmedzenie počtu funkčných období prezidenta.

Daniel Ortega je údajne vážne chorý a v krajine v skutočnosti vládne jeho manželka, ktorá je od roku 2017 viceprezidentkou.