Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty a Mexiko sa dohodli na uzatvorení hranice

Na archívnej snímke z 10. septembra 2019 je výstavba múru na americko-mexických hraniciach pozdĺž rieky Colorado v Yume, americký štát Arizona. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti Spojených štátov požiadalo americký rezort obrany (Pentagón), aby v tomto roku v rámci svojho úsilia vynakladaného na boj s drogami financoval stavbu 270-míľového úseku (okolo 435 kilometrov) múra na hraniciach s Mexikom. Foto: TASR/AP

Washington už podobnú dohodu uzavrel počas tohto týždňa s Kanadou.

Washington 20. marca (TASR) - Spojené štáty a Mexiko sa v piatok dohodli na čiastočnom uzatvorení vzájomnej hranice v dôsledku pandémie koronavírusu. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, píše agentúra AFP.

"Spojené štáty a Mexiko sa dohodli na obmedzení nepodstatných ciest cez našu spoločnú hranicu," uviedol Pompeo. "Obe naše krajiny vedia, že je dôležité spolupracovať na obmedzení šírenia vírusu a na zabezpečení toho, aby obchod, ktorý podporuje našu ekonomiku, naďalej pokračoval."

Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa je tento krok nevyhnutný na zabránenie "šíreniu infekcie na našich colníkov, migrantov a medzi širokú verejnosť".

Washington už podobnú dohodu uzavrel počas tohto týždňa s Kanadou.

Spojené štáty spoločne s Kanadou v stredu oznámili, že dospeli k dohode o uzavretí spoločnej hranice pre všetku "nie nevyhnutnú dopravu" v oboch smeroch. Cieľom je v čase pandémie koronavírusu zastaviť šírenie tejto nákazy a ochorenia COVID-19. Opatrenie sa nedotkne obchodnej výmeny medzi oboma severoamerickými krajinami.